Miért ne?

2014. november 02. 21:29 - Janukovics Bella

A sajtót (jogosan!) annyira elfoglalja a sok belföldi és külföldi esemény, hogy nem igazán reagált a Városliget Zrt új pályázatkiírására. Ezek szerint az eddig beérkezett pályázatok között nem volt olyan Új Nemzeti Galéria-Ludwig Múzeum terv, amelyet a zsűri egyértelműen jónak, megvalósításra érdemesnek ítélt volna. Kicsit zavaros, hogy ha egyik sem volt jó, akkor a Városliget Zrt miért vett meg öt tervet a korábban beérkezettek közül, darabonként 20 ezer euró összegért. A tervek egyébként láthatóak a Liget Budapest honlapján, és van köztük több olyan is, ami igen izgalmasnak tűnik, legalábbis a látványterv alapján. (A fák mindenhol főszerepet kapnak a tervekben, ez azért megnyugtató.)További hét világhírű csapat kapott meghívást az újabb pályázatra, akik a hírek szerint küldenek is terveket nekünk, Budapestre. Egészen elképesztő épületeket csináltak  meg eddig ezek a tervezők, a kedvenceim a Mecanoo és a Snøhetta iroda tervei, jó ég, de beletaláltak! 

mecano, Barcelona.jpg

Ha ehhez hasonló épület lesz itt, a mi kis poros Ligetünkben a lehasznált épületek helyett, az fantasztikus. Nem tudom, ki hogy van ezzel, de engem kifejezetten lelkesít, ha a kreativitás kiüti a poros provincializmust. Nem vagyok építész, csak szeretem az épületeket nézegetni. Itthon és máshol a világban. Döbbenetesen gyönyörű házak vannak Budapesten, nagyjából az utolsó, amin a szemem megragad, valamikor a 19. században vagy a múlt század legelején épült. (A Rózsadomb és más budai hegyekben épült új csodákat nem számolom, mert azokat eltakarja a sok szép fa...)  Iszonyat nagy beruházásra vállalkoztunk most ezzel a múzeumi negyeddel. Sok pénz, persze csak akkor, ha nem a négyes metrót tekintjük viszonyítási alapnak, és lehetőség arra, hogy a városunkban végre megjelenjen a 21. század. Beismerem, fogalmam sincs, merre halad a világ építészete. Talán pont ez az egész most jó alkalom arra, hogy lássunk ebből valamit. Hol vannak a hazai szakértők, építészek, sajtósok, akik legalábbis érzékeltetik, hogy mi van a határainkon kívül, ott, ahol egy múzeum vagy könyvtár építése nem egyszerűen politikai vita tárgya? Szerintem ezzel is kellene foglalkoznia a sajtónak, hogy ne legyünk már ennyire szűklátókörűek, ha egy épületről van szó.

Snohetta.jpg

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lizse.blog.hu/api/trackback/id/tr946858201

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pillangókisasszonyka 2014.11.03. 10:59:01

Azt hiszem most már kellőképpen sokszor kommunikálták, hogy mindenki megértse
NEM fog a Városliget, mint közpark rovására menni ez a fejlesztés. Épület a parkon belül csak ott lesz, ahol eddig is volt: Hungexpo irodák helyén, Pecsa helyén. Ezen felül a Liget csak szépül és megújul, nem teszik tönkre - ahogy sokan hangoztatják - nem lesz kevesebb fa és kevesebb fű.
Itt a legújabb példa: Párizs Városligetében most adtak át október végén egy csodálatos új múzeumot, ott is egy régi komplexum helyén épült és persze a park nem vesztett az értékéből.
Én elolvastam mindent a projektről az interneten - ezt mások is ugyanígy megtehetik - és engem abszolút meggyőzött, hogy egy rendezett, élhető, európai színvonalú Városligetet kapunk négy év múlva.

inuitdog 2014.11.04. 11:59:21

@pillangókisasszonyka: Valószínűleg ha valamit sokáig lelkesen ismételgetnek akkor azt el kell hinni hiszen biztosan igaz. Erre való a propaganda sok pénzért.

VeérGyuri 2014.11.07. 13:11:56

Na ugye hogy kár volt aggodni, hogy lebetonozzák az egész ligetet és ugy néz majd ki mint egy hatalmas gördeszka pálya!

Repülő só 2014.11.07. 13:14:03

Hát ha ilyesmi lesz, mint amit a képeken látunk, akkor hajrá. Nyilván valakik ezen is jó nagyot fognak kaszálni, de inkább erre menjen a pénz, mint hogy a feneketlen kútba dobálják. Nagyon várom, hogy a kivilágított futókör megépüljön, engem speciel ez izgat a leginkább.

inuitdog 2014.11.07. 15:32:12

Az utóbbi két bejegyzés 2perc 7"" eltéréssel született, előtte több napig semmi. A kötelező lelkes hozzászólás benne van a munkaköri leírásban.
A cikk lekezelő és sznob hangneméből ("Ha ehhez hasonló épület lesz itt, a mi kis poros Ligetünkben a lehasznált épületek helyett") sajnos arra kell következtetnem, hogy annak írója sem a Városliget környékén lakik de valamiért muszáj volt a számára kívánatos építészeti stílusban iránymutatást adnia. Ugyan csak lelkes amatőr de azt pontosan lehet tudni mely építész cégek a legmegfelelőbbek. Na pont az ilyenektől féltem a ligetet. Nem kell ide építészeti ötletparádé, már a pályázati tervekre kifizetett összegekből szépen rendbe lehetne hozni a kifogásolt zöld területeket. Egyedül a Pecsa és Hungexpo épületek lecserélése reális.
A Városliget sarkainak beépítése olyan mintha egy laikus mindenképp bele akarna szólni a tervezők munkájába. Egy magára adó építész elképzelhetetlen, hogy kiad a kezéből ilyen tervet. A környezeti hatásaival többet kéne foglalkozni és máris meglenne, hogy mit rontottak el.

.pillangókisasszonyka 2014.11.10. 13:26:11

Elkészült egy második hatástanulmány, amit Dr. Nagy Béla írt és városrendezési szempontból a projekt pozitív és negatív hatásait taglalja. A szerző szerint:
"Környezetfejlesztési szempontból a múzeumok létesítése kedvező, mert nemzetközi tapasztalatok alapján pozitív hatást gyakorol a kulturális életre, a turizmusra, a település egészére, közvetlen környezetére egyaránt."
Nem tudom ki hogy van vele, a látványterveket nézve én bármelyiket szívesen látnám a múzeumnegyedben.
Ahhoz meg nem kell sznobnak lenni, hogy észrevegyük a Liget mostani állapotában leharcolt, koszos, rendezetlen. ( lásd: Olof Palme ház mögötti betonfalak ) A fejlesztés célja meg többek között, hogy a Városliget tisztább és zöldebb legyen - mindenki örömére.

inuitdog 2014.11.10. 22:57:52

Nálam a környezeti hatás a környezet védelmet jelenti nem pedig környezet fejlesztést. A városligetnek mint világörökségi védelmi területen fekvő parknak már régen nemzeti park szerű státuszt kellett volna kapnia.
A turizmus fellendülésével kit lehet a befektetőkön vagy a későbbi üzemeltetőkön kívül elkápráztatni?
Ez a beruházás a magyar embereknek készül vagy a külföldi turistáknak?
Ebben az országban, ahol már minden nemzeti és magyarok világraszóló tehetségéről szólnak a hírek, hogyan fordulhat elő, hogy a tehetséges magyar építészeket tudatosan háttérbe szorítják a pályázatokon? A külföldi építészek hogyan viszik tovább a Városliget kulturális örökségét?

nol.hu/belfold/nagy-orom-sztarok-epithetik-be-a-varosliget-zoldjet-1497019

"Liget mostani állapotában leharcolt, koszos, rendezetlen. ( lásd: Olof Palme ház mögötti betonfalak )"

Ezek a betonfalak épp most lettek kifestve kreatív falfestményekkel. Ez egy kis költségű, jól megvalósított ötlet volt. Eszerint ezeket le kellene bontani? A rendezettség sem építészeti kérdés.

index.hu/urbanista/2014/11/07/szines_falfestmenyek_kerultek_a_varosligetbe/
süti beállítások módosítása