Van, aki hűsöl és van, aki dolgozik

2014. július 30. 17:01 - Kamerás Iván

 

A tomboló nyár komoly üzemzavart okozhatott Horváth Csaba elméjében, melynek következtében elkezdett a Városliget lebetonozásáról vizionálni. Nem tudom, milyen empirikus tapasztalatai vannak Csabának a betonról, de annak idején, amikor otthon a kertben betonoztam nem lett több növény a kertben, nem lett több a zöld felület és a kis tavacskám sem újult meg, ellentétben a ligettel, ahol ilyen fejlesztések indulnak most el. Na, mindegy is, feltehetően csak vágyálmai kivetüléséről lehet szó, vigasztalódjon azzal, hogy megint majdnem főpolgármester lesz.

Ilyen pokoli időben még a Civil Női Kormány is a kormányüdülőjében hűsöl, ellentétben a Liget Budapest zsűrijével, akik egy percet sem pihenve kiértékelték a mintegy félezer beérkezett pályázatot, amellyel lezárult az építészeti tervpályázat első fordulója.

Egy kivétellel mindegyik múzeumhoz sikerült öt-hat tervet kiválasztani, amelyek nem csak építészeti megoldásaiban különlegesek, de a városligeti környezethez is idomulnak, figyelembe véve a huszonegyedik században elvárható fenntarthatósági és technológiai kritériumokat.

Az Új Nemzeti Galéria-Ludwig múzeum –ra nem érkezett igazán átütő erejű pályázat, de a zsűri öt munkából kiválasztott olyan részelemeket, amelyek önmagukban állva is egyedülállóak és megvalósításra érdemesek. Nagyon tehát nem kell túl dramatizálni a dolgot, egyszerűen csak arról van szó, hogy úgy gondolták a legjobb ötleteket felhasználva érdemes még egy kört futni, hogy egy igazán ikonikus, a gyűjteményhez kívülről-belülről méltó, a ligethez tökéletesen illeszkedő tervet kapjanak. Várhatóan augusztusban új pályázat kerül kiírásra decemberi határidővel, így az eredeti ütemtervet az nem befolyásolja.

A többi épület tekintetében a második forduló szintén augusztusban startol, itt a kiválasztott pályamunkák még részletesebben kidolgozásra kerülnek, így év végére mindegyik épület elnyeri végleges formáját, amelyeket már a közönség is megismerhet.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lizse.blog.hu/api/trackback/id/tr756560049

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hashtag 2014.07.31. 00:19:09

Jó hír! Remélem a munkák valóban világszínvonalúak lesznek, ahogy az ígéret szól. Ráfér már egy nagyobb fejlesztés Pestre, és ha nem lesz kevesebb tőle a zöld, akkor nekem nincs bajom vele.

Tóth.Kati 2014.07.31. 11:49:42

Egyetértek. Ha valaki az új épületekért annyira nem is rajong majd, azzal azt hiszem mindenki egyetért, hogy a liget felújítása már régóta esedékes volt és most végre bekövetkezik. Kíváncsian várom a megvalósuló ötleteket.

Toposz 2014.07.31. 14:12:00

Ha nemzetközi a zsűri, akkor nagy baj nem lehet. Ahogy olvastam a sok titulust, úgy gondolom megfelelő kezekbe került a projekt!

Rónaszék 2014.07.31. 14:18:31

Csaba nagy kujon, persze arról megfeledkezik, hogy az ő regnálásuk alatt pusztult le a Liget, nem csináltak vele semmit. Most, hogy történik valami egyből torpedóznak. Szánalmas.

Szabó néni 2014.09.03. 23:13:22

"Várhatóan augusztusban új pályázat kerül kiírásra decemberi határidővel, így az eredeti ütemtervet az nem befolyásolja.
A többi épület tekintetében a második forduló szintén augusztusban startol, itt a kiválasztott pályamunkák még részletesebben kidolgozásra kerülnek"

Ezek a pályáztatások végül is kiírattak? Egységesen decemberi határidővel, vagy vagy a "többi épület" tekintetében eltérően? Azaz nem látom át tisztán az időtényezőket.
süti beállítások módosítása