Bódétlanítás

2015. április 01. 19:13 - cicc.á

Április elsején a Liget-projekt  egy újabb állomásához érkezett. Elkezdték ugyanis bontani a parkot csúfító bódésort, mely 40 éve rohad fővárosunk egyik legkiemeltebb részén. Ha valaki nem ismeri a magyar közállapotokat, az azt hinné, hogy ezt az ötletet senki sem tudja ellenezni, hiszen az kinek hiányozna, hogy ronda, lelakott bódékból vásároljon gagyi műanyag játékokat, rövid ideig kitartó, viszont drága lufiállatokat, esetleg száraz, többnapos, ellenben szintén drága perecet.

bode1.jpeg

fotó: RTL

De persze itthon vagyunk. Egész kis kommentháború bontakozott ki az origo cikke alatt, mely fájdalmasan kiáltja a világba, hogy “sokan siratják a városligeti bódésort”. Elképesztő látni, hogy hogyan tudja egy alapvetően kormánykritikus híroldal azt megoldani, hogy egy nehezen megkérdőjelezhető ötletet mégis rossz színben tüntessen fel. Hiszen tegyük a szívünkre a kezünket, a bódéárusokon kívül nem fog ez senkinek sem hiányozni, főleg, ha a megújult ligetben kultúráltabb módon lehet majd kielégíteni a gyerkőcök kívánságait. Mert abban biztosak lehetünk, hogy ezt a szempontot nem fogják figyelmen kívül hagyni a fejlesztés során, mégiscsak állami bevételekről és munkahelyekről van szó.

Az árusoknak persze ez most fáj, ami teljesen érthető. Viszont belegondolva, inkább az a csoda, hogy ennyi időn keresztül árulhattak Budapest egyik leglátogatottabb részén sokszor kritikán aluli minőségű dolgokat úgy, hogy semmit nem kellett hozzátenniük az üzlethez. 40 év után azonban itt az ideje, hogy megújuljon a főváros egy újabb olyan szelete, ahol eddig még az előző rendszer “ékeibe” botolhattunk lépten-nyomon. Azt pedig senki nem mondta, hogy, ha lesznek új árusító helyek, oda nem pályázhatnak majd a mostani dolgozók.

bode2.JPG

fotó: blikk.hu

A Liget Budapest Projekt nem csak új múzeumok építéséről szól. Megújul benne a Nagycirkusz, bővül az Állatkert és (amit a kritikusok valamiért nem igazán emelnek ki soha) a költségvetés feléből (75 milliárd forint!) a Városliget is megkapja az a törődést, amiért politikai meggyőződéstől függetlenül már évtizedek óta kampányolnak a hozzáértők. Új lesz a teljes zöldfelület, ismét körbehajózhatjuk a Vajdahunyad-várát, lesz futókör, meg új játszóterek. És igen, ebbe a képbe a régi, rozsdás, szétrohadt bódék már nem illenek. Legyen ez a legnagyobb probléma itthon, és akkor sirathatjuk ezt is közösen… 

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lizse.blog.hu/api/trackback/id/tr657327698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rónaszék 2015.04.01. 19:34:35

Teljesen egyetértek. Viccnek tartom ezt a siránkozást! Ha nem a kormány ötlete lenne, akkor a mostani elégedetleneknek az lenne a baja, hogy miért nem tesznek már valamit azellen a szemét ellen...

TutálibeMálibe 2015.04.02. 09:36:18

@Rónaszék: Van jópár kérdés a ligetes tervvel, de a park megújítását teljes mértékben támogatom. Ugyanannyira ideje volt már, mint a moszkva tér rendbetételének.

Pápai Bianka 2015.04.02. 11:18:30

Mindig ez van, lendületből utáljuk, ha történik valami. Siratja azt a bódésort a fene, örülök ha a gyerek nem könyörög többnapos perecért, meg 1200 forintos lufikért!

Konzervlumex 2015.04.02. 13:01:59

Sirassa a halál azokat a borzalmas bódékat. Vannak megkérdőjelezhető lépései a Liget átalakításának, de ha valamivel maradéktalanul egyet lehet érteni, akkor az a bódésorlebontás. Szinte bármi jobb a helyükre, ez a bazári lepusztult feeling biztosan nem fog hiányozni, csak a legelvetemültebbeknek - de miért is hiányozna?

AnhaStudio 2015.05.05. 14:10:15

Én egyáltalán nem siratom a városligeti bódésort, de nem tudom miért kell lelkesedni a bódétlanításért? A magyarok imádják a bódékat és a bóvlibazárokat. De ha már, akkor legyünk konzekvensek és mindenhol küzdjünk a bódék ellen. Vörösmarty tér? „Fashion street”? Erzsébet tér? ezt utóbbi helyen a nagyszerű óriáskerék? az alkalmi mittudménmilyen napok alkalmi bódésorai, amikkel tele a város, az ott letaposott fű az miért más, mint a Városligeté? És hogy majd a Liget Projekttel végre rend lesz a Városligetben? Az elmúlt x évtizedben ki tiltotta meg, hogy karban tartsuk a ligetet? Projekt és Negyed és Brand nélkül is élhető állapotban lehett volna/lehetne tartani, az elkölteni tervezett milliárdok töredékéért.
süti beállítások módosítása