Zoboki, a partizán

2015. április 10. 08:13 - cicc.á

Nem tudom, hogy ki miként van vele, de ha engem meghívnak egy partyra és én azt elfogadom, akkor oda megyek és nem pedig egy általam kitalált helyre, lobogtatva a máshova szóló meghívómat, hogy rendezzenek ott is egy partyt, de csak én legyek az egyetlen résztvevő.

Zoboki Müpa Gábor, a Villogó Doboz tervezője ezt teszi. Meghívták – és elfogadta – az Új Nemzeti Galéria-Ludwig Múzeum tervezésére, amellyel egy magyar építész elől vette el a helyet. Igen, mert a Városliget helyett a Várba tervezte galériáját. Oda, ahonnan a Nemzeti Galéria elköltözik a Ligetbe. Gondolván, hogy majd lefocizza partizánakcióját politikai potentáttal, a Vár-projektet felügyelő L. Simon exíróval. Noha a pályázati kiírás eléggé egyértelmű: „A magyar és nemzetközi szakemberekből álló11 tagú zsűri a leendő múzeum építészeti minősége és megoldásai mellett ugyanis a technológiai és funkcionáliselképzeléseket (például a várható látogatói élményt és múzeumtechológiai megoldásokat) a tervezett épület fenntarthatóságát (energiahatékonyság, ökológia), a környezettel kapcsolatospárbeszédet (többek között a zöld területi szempontokat, a városképi beágyazottságot, a Városligettel való kapcsolatot vagy az épület megközelítését) és a várható költségeket (mind bekerülési és üzemeltetési vonatkozásban) is értékeli majd”.

zoboki.jpg

Azaz a Zoboki-L. Simon páros úgy gondolja, hogy a Vár a Városligetben van, hiszen máskülönben nehezen teljesíthető az épület és csodálatos közpark kapcsolata… (Majd küldünk egy Budapest térképet).

A történet egészen elképesztő. L. Simon hirtelen jött Liget-projekt ellenes felszólamlásait (nem tartja rossz ötletnek Zoboki javaslatát, hogy az Új Nemzeti Galéria mégse a PeCsa helyére kerüljön, hanem maradjon a Várban, de ott új helyen, a Szent György téren – nyilatkozta a Narancs-nak) szerencsére még nem foglalta versbe, mint a váratlanul kiderült című legendássá vált művében művészettörténeti hányattatásait:

a hazai művészettörténet elfelejtkezett rólam

miközben én már párizsban báboztam

iskolát alapítottam

és egy röhögő törpét követtem

akivel szétbaszott zsidó kurvák seggéről készítettünk

gipszlenyomatokat

simonll_1.jpg

Amennyiben a Zoboki Villogó Doboz Gábor-féle partizán (vagy tán szívének így kedvesebb: kurtizán) akció mellé áll, akkor gyaníthatóan nem csak a „hazai művészettörténet” felejtkezik el róla, hanem az építésztársadalom teljesen jogos felháborodását és haragját is magára húzza. Kinek kell ez?

Zoboki igencsak alattomosnak tetsző húzása pedig azt jelenti: elvett egy esélyt a magyar építészektől. Mert biztos vagyok benne, a többi magyar építész oda megy, ahová a meghívója szól…

Már csak abban lehet bízni, hogy a kormány és a miniszterelnök tartja magát korábbi döntéséhez és valóban a Városligetben lesz az Új Nemzeti Galéria-Ludwig Múzeum. S bár csak kedden lesz az eredményhirdetés, abban biztosak lehetünk, hogy egy névvel semmiképpen sem találkozunk győztesként: a Zoboki-Demeter & Társaik Építészirodáéval. De azt hiszem, ennél sokkal, de sokkal többet veszítettek: a hitelüket a magyar építésztársadalomban.Hiszen mit tett Zoboki Partizán? Pályáztatás nélkül akarja a megrendelést lepacsizni egy államtitkárral. Felrúgva mindent és mindenkit. Hatalmas öngólt rúg a kabinet, ha csak egy pillanatra is komolyan veszi ezt a felvetést. S lassan kereshetnének valami irodalmi ösztöndíjat (10 éveset minimum) L. Simonnak, mondjuk Üzbegisztánban.

S kötetének borítóját majd megtervezi Zoboki.

Villogó könyv lesz…

 

17 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lizse.blog.hu/api/trackback/id/tr547355362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Katicás telefontok 2015.04.10. 10:10:10

Én nagyon tehetséges építésznek tartom Zoboki Gábort. Nekem kifejezetten tetszik a "Villogó Doboz" és ezzel a véleménnyel meggyőződésem, hogy nem vagyok egyedül. Sok emberrel elszáll a ló miután elért valamit. Úgy látom a Zoboki - L. Simon párossal is ez történt. Azt hiszik, nekik már mindent szabad és nincsenek tekintettel másokra. Felfordul a gyomor - persze nem csak az ő esetükben. A "remek" ötletet pedig szerintem lehetett volna máshogy is tálalni. Mondjuk úgy, hogy ne vegyen el egy helyet egy másik tehetséges tervezőtől. Felsejlik bennem a gondolat, hogy a cél nem csak az erős véleménynyilvánítás volt, hanem a féltékenység is, amellyel így pont kiütött egy számára "nem szimpatikus" konkurenst. Csak gratulálni tudok.

Vizelné 2015.04.10. 10:29:12

Ebben az országban, olyan rossz példák szaladgálnak, nagyon magasan, hogy nem értem miért várjuk el a jövő generációjától, hogy majd javít ezen. Az ember mintakövetéssel tanul. Merre tartunk????

Rónaszék 2015.04.10. 12:01:05

Alapvetően nem azzal van a baj, hogy egy politikus - legyen az államtitkár, vagy bárki - védi, bővíti a rászabott portfóliót, hanem azzal, hogy azt úgy teszi, hogy senki, de senki nem akarta azt érinteni. L. Simon ügybuzgósága - emlékezzünk csak dömperszerű kultállamtitkári megnyilvánulásaira - nem meglepetés. Zoboki köcsögsége itt az igazi dráma. Rendesen s.ggbeqrta a saját szakmáját. Nem csodálnám, ha ezen akciója, morális vesszőfutása után a komplex építész szakma elhatárolódna tőle.

Lengeti 2015.04.10. 12:17:01

L. Simon ilyen. Zoboki is. Egymásra találtak.

Dunai Zsolt 2015.04.10. 14:08:27

Vannak bajaim Baánnal, de ezt azért ő sem érdemelte meg...

Ali Csorbaddzsi 2015.04.10. 14:18:34

Ez már tényleg a világ arconcsapása, a neszenektek én bármit megtehetek. Ilyen esetben nincs kizárás a projektből? Minimum a szakmai hitelesség megvonása... Van aki ilyenkor cselekszik, cselekedhet?

Világipap.hetero 2015.04.10. 14:27:11

Kezd egy kissé zavarossá válni, hogy mi történik a Ligetben. Lehetett örülni (nagyon!!!!!!) a változásnak, hogy végre tesz valamit a város a lepusztult, szimbolikus területért, aztán annak is lehetett örülni, hogy komoly, nemzetközi zsűri kiválasztotta a múzeumokat. Az is meglepően rendben volt, ahogy erről kommunikáltak. Most meg jön egy odadobott kritika, ráadául a Fidesz egyik bizalmi emberétől. A jól értesültek rögtön megjegyzik, hogy L. Simon mellett nem mellesleg Orbán Viktornak sem tetszik a két kockaépület (FotóMúzeum Budapest és a Magyar Építészeti Múzeum), amivel egyébként nincs semmi gond, hiszen egyik sem építész, sőt ha jól sejtem, még csak nem is múzeumszakértő. Viszont a zavar, az idegesség, a kapkodás, az ad hoc vélemények nem tesznek jót egyetlen építkezésnek sem. Akkor most van Ligetet megújító akarat vagy nincs? Megépülnek a múzeumok vagy sem? Lesz Budapestnek egy komoly kulturális beruházása vagy sem?

Konzervlumex 2015.04.10. 14:34:52

Az ember, főként, ha polgár, szeretné feltételezni, hogy a dolgok nem csak úgy történnek, főként, ha az ország ügyeiről, sok-sok milliárdról, komoly munkáról van szó, amikről államférfiak döntenek. Ezért érthetetlen L. Simon kirohanása a Liget projekt ellen. Évek óta tart a tervezés, a munka, a zsűri kiválasztásától kezdve a pályaművek értékelésééig. És akkor egyszer csak jön L. Simon Vár -és beruházásszakértő és hirtelen eszébe jut, hogy ami eddig volt, az nem jó, hanem egy másik asztalnál kellene teríteni, mert az őhozzá közelebb van, és nem kell olyan sokat gyalogolni a friss, főtt csülökért tormával, meleg cipóval. Lehetne mindez vicces is, csakhogy inkább szánalmas ez az egész.

Pápai Bianka 2015.04.10. 14:46:41

Tényleg gumicsont ez a ligetparádé. Nyammognak rajta igen sokan, akik persze mind a legjobb akarattal, sőt féltő szeretettel beszélnek a platánokról, új épületekről, futópályákról, a fűszálak számáról. A tavalyi választások politikusjelöltjei, a zöldek, a civilek, az utca lakói mind-mind szakértik a beruházást, Baán meg kitartóan, türelmesen magyarázza, hogy mi és hogyan történik a Városligetben. Eddig ok. De mi van akkor, ha a csapattárstól érkezik a kritika, aki feleslegesnek és esztétikailag nem megfelelőnek tartja a már elfogadott terveket? L.Simon önmagában nem lenne tényező, csakhogy ő is egy városrész sokmilliárdos beruházásáért felelős, s így már nem mindegy, hogy mit nyilatkozik. Kíváncsian várom, mit mond majd erre Baán. Hajrá!

TutálibeMálibe 2015.04.10. 18:12:59

L. Simon eddig sem értett a kultúrához, ezután sem fog. Egyszer csak rászólnak fentről, hogy legalább a kormány terveit ne bírálja már nyilvánosan.

élhetetlen 2015.04.10. 20:00:42

@Világipap.hetero: „Lehetett örülni (nagyon!!!!!!) a változásnak”. Hogyan képzeled a múzeumi negyed működését. Egy turista kimegy, körbejár nyolc épületet, pipál, láttam Budapest múzeumait?
Múzeumi negyed, így vagy úgy, sajnos meg fogják csinálni. Magát az ötletet tartom rettenetesnek.
Most tekintsünk el attól, hogy több lesz-e a zöld a Városligetben, vagy kevesebb, milyen lesz az átalakított közlekedés. Mi lenne a cél? Minden bizonnyal a közönség szórakoztatása, legyen az hazai, vagy külföldi. Nézzük a használhatóságot. Legyen külföldi. Idejön egy turista, akit a művészetek is érdekelnek, mondjuk öt napra. Meg szeretné nézni a várost, és pár múzeumot is. Az életszerűtlen, hogy elmegy a Városligetbe, és végigjár hét múzeumot, mert, ugye nem csak végig kell járni, hanem az élményt is fel kell dolgozni. Max napi kettő. Még másik három is érdekli. Mit tud tenni? Vagy nem nézi meg, mert a várost is szeretné látni, vagy még két nap visszamegy, és akkor csak a szállodája és a Városliget közötti utat látta. Kinek jó ez? Mert most, akinek a múzeumlátogatás is igénye, annak egész szép napokat lehet tervezni Budapesten. Felmegy a Várba, Nemzeti Galéria, Mátyás templom, Halászbástya, panoráma, Margitsziget. Igen, Városliget, Szépművészeti, Műcsarnok, Vajdahunyad vára, tó, kacsák, esetleg az állatkert. Aztán egyik nap kimegy a MŰPA-hoz, Ludwig múzeum, felül a kettesre, és akár oda-vissza többször végigmegy a Dunaparton, leszáll a Vigadó téren, megnézi a Váci utcát, átsétál a Bazikához. Még arra is maradhat ideje, hogy egy napra kimenjen Szentendrére. Ezt kell elrontani?

Még valami, ami, mint gyalogot zavar. Voltam Eton Collage-ban, adott területen, adott stílusban készült házak. Szép. Bp, Infopark. Viszonylag egy időben épült épületek, kocka mind, kivéve a Matáv silót, de a tervezők „gondosan ügyeltek” arra, hogy két egymás mellett levő épület véletlenül se nézzen jól ki egymás mellett. Minimum fél szint eltolás, mert ettől aztán nagyon más lett. Én a lakásomból fentről látom, olyan, minha egy hülyegyerek szétszórta volna a kockáit az adott területen. Na, egymástól független tervezők még ezt is összehozhatják a Ligetben is. De örülj, nagyon.

gizmo26666 2015.04.10. 22:42:15

AZ építészek minjd ilyenek. Telített a szakmájuk, és ha nem akarnak szarért-húgyért dolgozni - mert mindíg van, aki elvállalja olcsóbban - , akkor politikusok seggét kell nyalni. Ilyenkor nincs összetartás, csak a pénz az úr.

A tervpályázat is egy álszent dolog, nagy eséllyel a bírálóbizottság 1-2 tagját már előre megveszik, és ők próbálják terelni a tervzsűri tagjait 1 terv felé. Ha végül pedig mégsem az nyer, akkor egyszerűen a 2. helyezettet valósítják meg.

Politikai hátszél nélkül nem megy, ezt már Makovecz is tudta.

Csumpitáz Béla 2015.04.10. 22:52:32

Nem kell izgulni, a Ligetprojektből nem lesz semmi, mert
- nem tetszik Orbánnak
- kell a pénz a Várra
- kell a pénz az új Puskás Stadionra
- kell a pénz a hirtelen beesett 2017-es Úszó VB miatt az új Sportuszodára a Dagálynál.

Gonbolkozó 2015.04.10. 23:28:43

Elnézést előre is akit megbántok, ennyi zöldséget régen olvastam...

1. A magam részéről Zoboki Gábort kiváló építésznek tartom; a MÜPA (a "világító doboz") pedig vegre egy olyan kulturális központ amit nemzetközileg is számon tartanak: pl a Bartók hangversenyterem miatt! Nekem speciel a kedvencem.

2. A Liget program szükségességét bárki beláthatja ha a Városliget kopott parkjait, elhagyott épületeit egyszer legalabb meglatogatja. ... mínusz persze a Múzeumi Negyedet, aminek szükségességére még nem bírtam rájönni

3. A Szt.György tér jelenleg két oldalról szép, két oldalról meg rom mező. Valójában Budapest és külön benne a Vár szégyene! Bármilyen szép épület tervezése ide a két oldali romok helyett (volt honvéd főparancsnokság és a Buda felőli romok helyére) szerintem lokálpatrióta tett!

4. Ha kérhetném: ne nyomjuk mindenbe bele rögtön "Orbán Viktort", mert nekem már émelygésem van tőle

Mindez persze csak egy vélemény... Allah jobban tudja...
:-)

bardóczi 2015.04.12. 02:26:03

Zoboki Gábor az egyetlen olyan építész lett ebben a történetben, aki a tervpályázatból való kizárását kockáztatva az elveit képviselte egy képtelen és elhibázott ötlettel (a Liget Budapest projekt) szemben. Megemelem ez előtt az erkölcsi tartás előtt a kalapom. Sokkal de sokkal nagyobb érték ez, mint e cikk névtelen szerzőjének a gyalázkodása. A többi építész meg ott a tűz körül mélyen elszégyellheti magát, mert ők nem merték kimondani, bár ők is nagyon jól tudják: a király meztelen.

inuitdog 2015.04.14. 16:19:23

Érdekes, akik eddig merték ellenezni ezt az idióta projektet azok csakis valami baloldali politikai motivációból eredően tehették azt. Pedig ez nem politikai kérdés. De ha akként kezeljük mit keres egy volt Szdsz-es a Liget projekt élén, havi 3 millióért bérelt irodában. Már így is olyan kárt tettek a Városligetben, hogy a köcsögfává csonkított fák százai évtizedek alatt fognak magukhoz térni. Baán-nál (vagy az általa kézi vezérel Főkert-nél) nem nőhet oldal irányba egy fa csak felfelé. Egészséges fák méter vastagságú oldalágai estek áldozatul a "szépérzéknek". A mókusok meg a földön szaladgálnak könnyű prédaként. Ez nem múzeum (és nem "Liget Budapest") hanem a Városliget b.....átok meg.
Hajrá L.Simon, állítsd meg az értelmetlen pazarlást és károkozást!

xkolbászx 2015.04.15. 08:18:25

@inuitdog: Egyetértek. ez a politikai kommiszárok által, a mi pénzünkből üzemeltetett dörmögő dömötör szintű szennylap a legjobb példa arra, hogy milyen gusztustalan ez az egész ügy.

el van mentve, mielőtt még törölnék a bátrak, most, hogy fordult a szél.

MENTEK A LEVESBE, HAHAHAHHAHAHAHA!
süti beállítások módosítása