A Liget sorsa rendezésért kiált

2014. december 03. 16:58 - Janukovics Bella

A Liget Budapest beruházás terve kap hideget-meleget innen is, onnan is. Az egész projekt költségeinek egy tizedét (15 milliárd forintot) felhasználó Fővárosi Állat- és Növénykert mintha teljes védettséget élvezne minden tekintetben. Az Állatkerthez kerülő Vidámpark látványosságai már idén több látogatót vonzottak, mint a korábbi években, holott csak kisebb átalakításokra volt idő, de a 2018-ra elkészülő elképesztő méretű Pannon Park már most sokak kedvence az újjászületésre váró Városligetben, holott csak a tervekről olvashattunk eddig.

Az Állatkert messze a legtöbb turistát vonzó látványosság egész Magyarországon. Évente több látogatója van, mint a lista élén szereplő Szépművészeti Múzeumnak és a Mátyás templomnak együttesen. Tehát, ha valakinek van tapasztalata egy beruházás menetéről, megtérüléséről, kulturális hasznáról, az dr. Persányi Miklós, a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatója.  Húsz éve kezdett a Városligetben dolgozni,  azóta követi a változásokat. Szerinte nem jelent gondot a nem odavaló épületek eltüntetése, s az sem, ha újak kerülnek oda. Amire viszont mindenek előtt oda kell figyelni: az a zöld területek megőrzése, amelyek a tervek szerint nincsenek veszélyben, sőt attól sem kell félni, hogy a zöld terület kisebb lesz.

„Óhatatlan, hogy egy ekkora fejlesztés átpolitizálódik – mondta  Persányi főigazgató - , sok mindent meg lehet kérdezni, hogy ennyi pénzt nem lehetne-e hasznosabban elkölteni, netalán másra költeni.  De ha azt nézzük, hogy a Ligetnek a másik, eddig kihasználatlan része új funkciókat és látványosságokat kap, akkor oda jutunk vissza, hogy ennek az egésznek az értéke tovább erősödik. Az ördög a részletekben rejlik, a kérdés, hogy az egyedi létesítményeknek a léptéke hogyan tud az elviselhetőség határain belül maradni. Azt tudomásul kell venni, hogy akik a vágyakat megfogalmazzák, azok egyre nagyobbra dagadó dolgokat szeretnének.“ Persányi Miklós szerint az egész vita, s maga a politikai vita is arra kellene, hogy fókuszáljon, hogy hol vannak ezek a határok.

Video interjúnkban Persányi Miklós a Liget megújulásáról: 

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lizse.blog.hu/api/trackback/id/tr76954707

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hashtag 2014.12.03. 18:10:59

Persányi nem nevezhető elkötelezett fideszesnek, és mégiscsak ott dolgozik egy ideje a ligetben, úgyhogy ha ő támogatja a projektet, akkor azzal nagy baj nem lehet.

KunAndrás 2014.12.03. 19:38:57

Az ellenzők most biztos őt is kikiáltják árulónak, aki le akarja betonozni az egész városligetet! Valószínűleg az senkiben nem fog felmerülni, hogy esetleg ért hozzá és azért támogatja az egészet, mert ő is úgy látja, hogy ez egy jó terv.

inuitdog 2014.12.04. 15:17:28

A lelkes bérkommentelők újra itt vannak. Semmi baj a liget park jellegének megújításával, fa ültetésekkel.
Legyen sportolásra alkalmas új létesítmény, futópálya vagy akár tenisz pálya. A többi felesleges és túlzó beruházás és a Városliget jellegét és funkcióját örökre megváltoztatja és nem jó irányba. Majd ha Budapesten is több nagy kiterjedésű park lesz pihenésre és kikapcsolódásra az ott lakók számára, mint az Európa nagyvárosaira jellemző, akkor nem lesz ekkora gond ezzel a megalomán tervvel. A pesti oldalnak csak 2 nagyobb nagyobb összefüggő zöld területű parkja maradt. Látjuk mit műveltek szép sumákban a Népligettel. Kihasítottak egy hatalmas területet a Tara lakóparknak. Gátlástalanul és minden törvényi szabályzás nélkül vagy azok semmibe vevésével bánnak a zöld területekkel. Kiszámolta már valaki, hogy ennek a beruházásnak a költségéből a teljes pesti oldal világörökségi védelmi zónán belüli területen az összes ház homlokzati felületét fel lehetne újítani. Ez nagyjából 10.000 házat jelentene. Na ez lenne egy igazán látványos turisztikai befektetés és nyugodt szívvel letérhetne a külföldi az Andrássy útról a környező kisebb utcákba nézelődni és nem kellene szégyenkeznünk. Ez az egész becsábítjuk a külföldieket a múzeumokba egy szemfényvesztés és hatalmas csúsztatás. A külföldiek tesznek a hülye új múzeumokra. Majd birka módra fognak 10 múzeumot végignézni, ahogy ezt megálmodták a múzeum negyeddel. A volt budapesti főépítészt idézve egy "turisztikai getto" készül. Mivel a Városligetet elsősorban a környező 4-5 kerület lakói használták pihenésre, sportolásra és kikapcsolódásra, kifejezetten érdektelen számukra, hogy hány külföldi turista fog átviharzani naponta és tönkretéve a Városligetet és ez kinek és hogyan fog gazdaságilag megtérülni. A környéken lakók és egész Budapest csak veszíteni fog ezzel a beruházással.
süti beállítások módosítása