Zöldülünk!

2014. június 03. 12:57 - Kamerás Iván

 

Habár a Kúria devizahiteles döntése üdvözlendő és nagyszerű hír, nem szabad, hogy elhomályosítsa a nap másik jó hírét, a Baán és Tarlós által jegyzett Városligeti Építési Szabályzat tervezete rögzítené, hogy a jelenlegi 60 százalékról 65 százalékra nő majd a városligeti park zöldfelülete.

Idézet a közleményből: 

"A most elkészült szabályzat tervezete előírja a meglévő faállomány fokozott védelmét, továbbá a zöldterület folyamatos rehabilitációját. A tervezetben szerepel még a Városligeti-tó vízfelületének helyreállítása, úgy, hogy a Vajdahunyad Vára újra körbecsónakázható legyen. A szabályzat előírja a park forgalmi és környezeti terhelésének csökkentését is, a Kós Károly sétányon áthaladó gépjárműforgalom megszüntetésének lehetőségével és a Ligeten belüli parkolás megszüntetésével. Ez utóbbit a park szélein és a volt Vidámpark szélén építendő parkolóház és mélygarázsok váltják majd ki."
 
"A Városligetben az új épületek létrehozása és a zöldterület fejlesztése egyszerre valósul majd meg. A Liget Budapest Projekt keretében felépülő öt új épület a park szélein, illetve a Ligetben található, de lebontásra ítélt építmények helyén épül fel, megóvva a park zöldfelületét. A Néprajzi Múzeum, a Magyar Építészeti Múzeum, valamint a FotóMúzeum Budapest az Ötvenhatosok terén, a Magyar Zene Háza a lebontásra kerülő volt Hungexpo-irodák helyén, míg az Új Nemzeti Galéria  - a mostani szabályozási tervnek megfelelően - nagyrészt a lebontandó Petőfi Csarnok helyén épül majd fel."
Végre eltűnik a rengeteg autó mellett a már új korában is ocsmány, de mára vállalhatatlanul lepusztult PECSA. Számomra már ezért az egy dologért is megéri a Liget Budapest projekt, hát még, hogy régi álmomat megvalósítva a Vajdahunyad várát körbecsónakázhatom a családdal. Remélem, hogy mire sor kerül a megvalósításra nem fogy el a lendület, és nem járunk úgy mint ez előző vezetés alatt a kormányzati negyeddel.
Fontos eleme a mai közleménynek, hogy partnerségi egyeztetés keretében lehetséges észrevetéleket, javaslatokat tenni. Arra bíztatok mindenkit, hogy éljenek a lehetőséggel.
Kapcsolódó linkek:
2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lizse.blog.hu/api/trackback/id/tr926262342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dunai Zsolt 2014.06.03. 13:49:51

Azért ne lelkesedj ennyire Iván! Ha minden úgy is lesz, mint ebben a közleményben látszik, a zöldek majd megint kitalálják, h mi a nem jó ebben. Például a Parlament helyén is lehetne egy csónakázó tó, kócsagokkal. Kíváncsi vagyok, hogy mi lesz a legújabb elmebajuk

Rónaszék 2014.06.03. 14:21:14

Végre lassan tiszta víz kerül pohárba... gondolom az építészfórumon ez sem fog megjelenni, mert túl pozitív.

Erről a Monthy Python ominózus "mit adtak nekünk a rómaiak" jelenete jut eszembe:

- jó, de mit adott nekünk a főváros a ligethez?
- több zöld felületet
- jó, de mit adtak még?
- rendbe is teszik azokat
- jó, de ezen kívül mit adtak még?
- kizárják az autós forgalmat
- jó, ez rendben van, de mit adtak még?
- lebontják a PECSÁt

és még lehetne sorolni...
süti beállítások módosítása