Alijev a Királydombon?

2014. június 10. 14:00 - Kamerás Iván

 

Bakuban épülnek hasonlók” - indít szenzációt hajhászva a HVG cikke, amire kapásból rávághatnánk, hogy hazugság, de inkább segítsünk kibontani az igazság minden részletét. Bakuban nem épült múzeum negyed, ellentétben Béccsel, Münchennel, Houstonnal… de hagyjuk is ezeket, mert azok már Balkán, meg amúgy is elmondták már a hazai szakemberek, hogy azok mások, nem mérvadóak, azokat a jóisten is odateremtette, viszont a mienk… na, az már ördög műve. A másik bibi, hogy az épületekről decemberig semmit nem tudunk, de a prekoncepció már dolgozik is és vizionálja be a bakui állapotokat. És milyen igazuk van, ha csak egy pillantást vetünk a tervpályázat zsűrijére össze is áll kép, csupa azerbajdzsáni figura, mint például a Rijksmuseum igazgatója, vagy a Financial Times építészeti kritikusa.

Jellemző volt a FUGA –ban tartott konferencia előadóira, és HVG-s cikkíróra is, hogy nem zavarják a tények a tisztánlátásban.  A pozitívumokat, mint ha nem akarnák meghallani. Említés szintjére sem emelik a zöldfelületek növekedését, az átmenő forgalom megszüntetését (napi 15.000 autó), a több száz parkoló autó eltüntetését, és az eddigi kritikákat megfontoló, azt az épületek áthelyezésébe építő mentalitást. Nem tudok másra gondolni, mint hogy itt már rég nem a Ligetről van szó, hanem a magas lovon ülő, sértett, gőgős, a saját véleményét ultima rationak tekintő, hazai szaktechnokrácia lábrázásáról.  

Sajnálom, hogy a számomra – eddig – hiteles HVG partner ebben a tárgyilagosságot totálisan nélkülöző egyoldalú sárdobálásban.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lizse.blog.hu/api/trackback/id/tr896291741

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pápai Bianka 2014.06.10. 16:09:38

Kedves Kamerás Iván, HVG és tisztelt véleményformálók, kérlek, nézzetek már szét, hogy mi is épül mostanság Bakuban. A Bloomberg újságírója elment oda és segít nektek, hogy tudjátok, mennyire mellényúltatok.
www.bloomberg.com/news/2014-06-04/welcome-to-baku-the-fiercely-modern-millennia-old-capitalist-socialist-filthy-rich-capital-of-azerbaijan.html
Ha az épükletekre figyeltek, akkor pontosan azt látjátok, hogy a világ egyik legfantasztikusabb épület együttesét húzták fel a piszkosul gazdagodó azeri fővárosban. Az épületet a világhíres sztárépítész, Zaha Hadid tervezte, akinek a neve és a munkái különösen nem lehetnek ismeretlenek az építészek vagy az izgalmas épületekért rajongók körében. Nem mellékes körülmény, hogy bár a „Selyemút“ egykori központját az új gigantikus épületek és az évszázados kultúra mixe vonzó úticéllá tette, a vízum megszerzése komoly akadályfutással egyenértékű próbatétel a mai napig.
Én például örülnék, ha a Bloomberg újságírója a liget fantasztikus épületeiről írna pár év múlva és persze nagyon bízom abban, hogy a mi Budapestünk másban nem akar hasonlítani a dinamikus fővárosra, tőlünk nagyon-nagyon keletre. Esetleg Zaha Hadid nem pályázott nálunk???

Kamerás Iván 2014.06.11. 11:12:45

@Pápai Bianka: Abszolút egyetértek, kapufás öngólt lőtt a HVG ezzel a provokatívnak szánt cikkel. Jól mutatja azt a gőgöt, ahogy hozzááll a budapesti értelmiség a liget projekthez, hogy teljesen tájékozatlanul, lenézően Bakut hozzák példának, boldog lennék, ha fele olyan lenyűgöző épületek készülnének itthon. Én bízom a bíráló bizottságban, hogy jól választanak és illeszkedni fognak a városliget arculatába.

Hashtag 2014.06.11. 11:19:55

Tökéletesen egyetértek az előttem szólókkal. Szerintem is fontos, hogy a liget megőrizze közparki funkcióját,de én személy szerint nagyon örülök annak, ha némi modernséget viszünk bele (és ezzel együtt a városba),amit a nemzetközi pályázat illetve zsűri garantálhat. Pont azzal hozhatja vissza ez a terv a múzeumba járásra való kedvet, hogy a kultúrát 21. századi keretek között mutatja be. És én azt is inkább pozitívumként értékelem, hogy ezáltal a várban is megújulhat több épület.
süti beállítások módosítása