Lizsé újratöltve – elindult a megvalósítás

2014. szeptember 15. 16:14 - simonadri.

Szeptember 15-én átadták a budapestieknek a Liget Budapest Projekt által kiírt Mi Padunk – Mi Placcunk pályázat pályamunkáit – azaz a Városligetet övező kerületek iskolásainak padfestményeit.  Erre több mint száz pályázat érkezett, amelyekből 53 valósult meg.  Baán László, a projekt miniszteri biztosa, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója és Kovács Dániel, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem oktatója, az ötletpályázat zsűri tagja tartott sajtótájékoztatót az eseményről, s amely során az utolsó, „mi Ligetünk” padot is kihelyezték a Ligetbe. Így elkészült az egy pad – egyesített műalkotás mint szimbólum.

Baán László beszélt arról, hogy ez a gesztus jelképezi azt is, milyen típusú Ligetet szeretnének – a Városliget Zrt. online ötletpályázatára bárki jelentkezhet újító ötleteivel.  A kreatív diákok és tanáraik számára pikniket szerveztek az esemény megünneplésére.

1.png

 Jelen volt Mozsár István, a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. vezérigazgatója, aki elmondta, hogy a városligeti projekteket megvalósító, operatív szakasz a Zrt. feladata, ahol az év végi Park pályázat lesz majd igazán érdekes. Ésszerű és hasznos átalakításokat terveznek: még nagyjából 100 szemetest telepítenek, a Városligeti tó megtisztítása már megtörtént, a felújított napozópadok is készen vannak, a továbbiakban pedig még 2-3 hidrobiológiai vízforgató berendezést – nem hagyományos szökőkutat – készülnek üzembe helyezni az ősz folyamán. Megoldják a járdák szakadásait, roncsolódásait a babakocsisok és a biciklisek, görkorisok és tűsarkúban közlekedők örömére, megoldást keresnek a kutyások és a kutyátlanok közti súrlódások csillapítására, továbbá várják a lakosság további ötleteit is. A teljes vertikum több száz javaslat alapján alakul majd ki.

2.jpg

A Ludwig Múzeum és a Nemzeti Galéria új pályázati kiírást igényel, tehát kétfordulós lesz a pályáztatás. Eddig 140 mű érkezett a kiírásra, ezt fogják szűkíteni a legjobb építészeti ötletek összegzésére. 10-15 pályamunkából fognak végül választani október közepén, és a tervek szerint márciusra lesznek meg a konkrét elképzelések.

A Szépművészeti Múzeum február 15-ével – a Rembrandt-kiállítás végével – zár be, ekkor kezdődnek meg itt a konkrét munkálatok. A múzeumi anyag átmenetileg a Nemzeti Galériába költözik.

3.jpg

S ha mindezt megígérték, és egy részét már meg is valósították, miért is ne hihetnénk a további ígéretekben, nevezetesen, hogy a zöldfelület növekedni fog, hogy valóban rendbe teszik a lestrapált múzeumokat, újakat is átadnak a nagyközönségnek, sőt új múzeumtípust, társadalmi múzeumot avatnak,hogy folytatják a Városligeti tó felújítását, egyszóval takaros közparkká varázsolják a jelenleg meglehetősen elhanyagolt Lizsét – és abban, hogy minden beruházás akár 10 éven belül megtérül?

 4.jpg

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lizse.blog.hu/api/trackback/id/tr306700563

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Toposz 2014.09.15. 16:54:50

Ez egy aranyos ötlet volt, ráadásul az "élő" padok már sok európai nagyvárosban tetszettek. Eddig egészen jó ez a projekt!

Hashtag 2014.09.15. 16:56:17

csak így tovább! a leharcolt régi helyett, jöhet valami új (természetesen a régi értékek megőrzése mellett) :)

Szabó néni 2014.09.15. 22:08:20

Csak épp a második forduló nem biztos, hogy anonim lesz.

Tóth.Kati 2014.09.15. 22:57:05

Örülnek a gyerekek, az iskolák, és a liget használók. Ha meg valakinek van valami konkrét ötlete az ellenzők közül, az szerintem küldje be, hátha megvalósul! Annyit bárki tud mondani, hogy ez rossz lesz, lássunk konkrét javaslatokat értelmes keretek között!

KunAndrás 2014.09.15. 22:58:48

ezeknek a fejlesztéseknek nagyon örülök! most pont azt csinálják meg, amiért 20-25 éve senki sem emelte fel a hangját. én mindenképpen támogatom!

VeérGyuri 2014.09.15. 23:00:14

De kar hogy mifelénk nincs ilyesmi. Egyre szivesebben élnék Pesten.

egy.anyuka 2014.09.15. 23:01:37

Az én kisfiam is küldött be pados pályaművet - sajnos az övét nem válogatta be a zsűri, de így is nagyon örülünk a megvalósításnak!

szélárnyék 2014.09.15. 23:04:03

Na végre, ha minden igaz, ritkábban kell majd centrírozni a küllőimet :) Még az is lehet, hogy családot alapítok, és megyek babakocsit tologatni a Ligetbe. :)

Repülő só 2014.09.15. 23:04:59

Ezt a demagóg írást! Miért is ne hihetnénk a további ígéretekben, ez a legszebb. Meg a tízéves megtérülés. Javaslom a szerzőnek, írjon inkább verseket, ingyen.

inuitdog 2014.09.25. 19:10:41

"Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt." Gratulálok lakópark is fog épülni?

" Ésszerű és hasznos átalakításokat terveznek: még nagyjából 100 szemetest telepítenek, a Városligeti tó megtisztítása már megtörtént, a felújított napozópadok is készen vannak,"

Szemetes most is pont elegendő van, többek között nagyméretű 240l-es kukák is ki vannak téve leláncolva.
Akkor kevés ez a szemetes mennyiség, amikor business parkot csinálnak a ligetből, a Vajda Hunyad várat pedig rendezvényszervezésre használják, amihez egyedül értenek.
A szemetesből sosem lesz elég, ha egyszerre ha több tízezres rendezvényeket szerveznek egy parkba.
A környezetvédelem nem egyenlő a szemetesek szaporításával.
Ami a napozó padokat illeti konkrétan nem igaz. A mai napig egy sem került vissza a helyére, a turisták (akik miatt állítólag az egész felhajtás lesz majd) a földön ülnek. A napozó stég felújítása (járórész) olyan minőségű, hogy az új deszkák közül már most több repedezett, 1-2 év múlva olyan lesz mint az előző 30 év használat után. Sok fát viszont nagyon ügyesen sikerült már most kivágni, köszönjük. Kár, hogy a képeket nem lehet nagyítani, így kicsit háttérbe szorulnak ezek a remek arcok.
süti beállítások módosítása