Városliget - nyereséges beruházás?

2014. augusztus 03. 15:29 - cicc.á

Visszatérő sirám Liget Budapest Projektet (LBP) ellenzők részéről a hatástanulmányok hiánya, amelyre egy szintén nem túl izgalmas, de legalább konzekvens válasz érkezett heteken át az illetékesektől: „készülnek”. Ez elég sokáig a szokásos alibi-válasznak tűnt, de némi, az újságírói tevékenységhez szorosan kapcsolódó információszerzésnek köszönhetően kiderítettük, hogy most kivételesen nem egy tipikus „sima nyelvű kommunista hasalással” van dolgunk, hanem valóban készülnek hatástanulmányok, mi több, egy részük már el is készült.

Az egyiket, a beruházás nemzetgazdasági hatásait vizsgáló KPMG hatástanulmányát sikerült is megszereznünk, így elsőként számolhatunk be arról, hogy jó lesz-e ez az egész nekünk, vagy sem. S ha igen, akkor meg miért.

Lássuk!

kpmg.jpg

Értelmezési tartományként a turizmus vizsgálatával indít a tanulmány. A World Travel & Tourism Council idei jelentése szerint az Európai Unió GDP-jének 9 százalékát adja a turisztikai szektor (ez úgy 1500 milliárd dollár), és a következő években az európai turizmus tovább növekedése várható. A turisztikai világszövetség adatai alapján Magyarország a világon 24., illetve Európán belül a 15. leglátogatottabb ország, a turizmus hazánk éves GDP –jének 4,1 százalékát teszi ki. Ez után jelentős mennyiségű statisztikai adathalmaz szerepel a KPMG dolgozatában, amellyel nem untatnánk a tikkasztó hőségben senkite, legyen elég annyi, hogy átrágva magunkat ezeken látható, hogy hazánk számára bizony jelentős potenciált nyújt ez a terület, amelybe – az európai turisztikai trendeket is figyelembe véve – tökéletesen illeszkedne az LBP.

Miből lesz lé?

Miután többé-kevésbé észérvekkel és számokkal sikerült elhalkítani a fa- és népirtásról szóló, politikailag erősen hangszerelt „civil” kórust, újabb felületen csesztetik a Projektet: oké, nő a zöldfelület, oké, a rothadó múzeumok helyett modernebbek és újak, komfortosak lesznek. Na, de akkor is! Miért ennyibe kerül és megtérül-e ez valaha?

A KPMG szerint meg. Mi több, nagyon gyorsan. A tanulmány ugyanis a turisztikai trendelemzés után a kereslet várható alakulásával és a gazdasági hatáselemzéssel folytatja, melyeknek – terjedelem híján – legfontosabb megállapításait vesszük sorra:

A KPMG becslése szerint, ha az állam nagyságrendileg évente 10 milliárd forinttal támogatja az LBP üzemeltetését, a kumulált (egy adott időszak értendő) adóbevételeknek köszönhetően már 2028-ra, azaz tíz éven belül megtérülhet a beruházás. (Hát, ha ez tényleg így fog megvalósulni, akkor sok okunk sírni nem lehet, mert ilyen léptékű fejlesztésnél, ez egy nagyon kedvező megtérülési idő.)

A Liget Budapest fejlesztés hatására az intézményi látogatások száma az első teljes működési évtől, azaz 2019-től a számítások szerint meghaladhatja az évi 5.9 millió főt. (Összehasonlításképpen: 2013-ban 4 millió látogatót regisztráltak a Ligetben működő és oda költöző intézményekben.)

A külföldről érkező látogatók száma összességében meghaladhatja az 1 millió főt és az általuk generált intézményi látogatások száma az 1,8 millió főt. (Ez nagyjából adekvát Baán sokszor mondott ígéretével). Ebből – is – következően 2019-től a LBP projekthez köthetően 1-1,5 millióra becsülhető a külföldiek által kereskedelmi szálláshelyeken regisztrált vendégéjszakák száma.

park.jpg

Értelemszerűen nem csak kiadások, hanem bevételek is vannak már az első perctől kezdve egy ilyen volumenű beruházásnál (meg kisebbeknél is, persze, de ezt valahogy a fanyalgók mindig elfelejtik…). A három és fél éves beruházás jelentős adó- és járulékbevételei – elsősorban a béradók, a fogyasztási adók jelentősek – megközelíti a 36,7 milliárd forintot.

2019-ben az LBP a nemzetközi tanácsadó szerint várhatóan 49,1 milliárd forint éves közvetlen turisztikai keresletet generál, míg „a halmozott generált összes kibocsátás” elérheti a 91,2 milliárd forintot. Ez az érték 2022-re elérheti a 96,5 milliárd forintot.

A működésből származó adóbevétel a negyedik évtől várhatóan megközelíti az évi 21,5 milliárd forintot. (foglalkoztatási adók, járulékok, közvetett és közvetlen adók)

A KPMG – szerintünk igen csak optimista, de ne legyen igazunk – jóslata szerint a Városliget új intézményeinek működése által generált kereslet több mint 10 ezer új munkahelyet teremt. Ez nem csak a Városliget intézményeiben történő foglalkoztatást, hanem a nemzetgazdaság más szektoraiban létrejövő új foglalkoztatási igényt is jelenti.És hát az ott lakók is profitálnak az ügyből, hiszen – teljesen logikusan – számolni lehet a környező ingatlanok felértékelődésével, az ingatlanok árainak és bérleti díjainak növekedésével, valamint az ingatlanforgalom élénkülésével.

kep-nagy.jpg

Erre mondják azt, „ha csak a fele igaz, akkor…” Nos – bár nyilvánvalóan száz százalékig pontos prognózist nem lehet állítani – azért a KPMG nemzetközi híréből és hiteléből kiindulva valószínűleg tudják, miről beszélnek, és jóval több, mint a fele igaz hatástanulmányuknak. Ha a fentiek nagy része meg tud valósulni abból nem csak a budapestiek, hanem az egész ország profitálhat. Reméljük a „zöldüljön a platánfa levele” és a „miből lesz a lé” slágergyanús dallamaira piknikező Nagy Népi Hurál aktivistái a hangzatos, ellenőrizhetetlen információkra (kitalációkra) alapuló „akasszunk be mindenütt és minden formában, ahol és ahogy csak lehet, flashmobjai helyét átveszi az olvasás, az elemzés, a konkrétumok vizsgálata.

S ha ez így történik, akkor nem politikai piros pont-gyűjtő cicaharc, hanem értelmes és eredményes építkezés, megújulás veszi kezdetét. Ideje lenne már.

Mert a KPMG hatástanulmányában szereplő számok alapján az egész ország járna jól. S az kinek fáj?

104 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lizse.blog.hu/api/trackback/id/tr96570333

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tóth.Kati 2014.08.03. 16:48:31

Ha valóban így lesz, akkor jó. Én az épületek terveit várom már nagyon, mert azok nélkül azért még nehéz elképzelni, hogy mi vár ránk. De legalább megalapozottnak tűnik a projekt.

Rónaszék 2014.08.03. 16:54:07

én már hallom a rinyálást:
hiányolom a hidrogeológia tanulmányokat! miért nem térül meg három hónapon belül? miért nem térül meg jobban? miért nem az építészfórum tervezi az épületeket? miértnem inkább a taszári reptéren építik ezeket fel? olyan sok kihasználatlan terület van ott!

Pápai Bianka 2014.08.03. 17:07:48

Egyre jobban dühít ez az egész, ami a Városliget körül folyik. Árok van a liget körül. Az egyik oldalon az elszánt építők, a másik oldalon az elszánt építés ellenesek. Az árok tele áporodott, langyos vízzel, ebben a melegben néha ki-kitör egy bűzbomba, és annyi. Igazán egyik oldal sem arról beszél, amiről kellene: hogy mégis mi lesz a Városligettel az építkezés után, hogy mit látunk majd a múzeumokban, hogy az építkezésnek milyen kulturális és gazdasági haszna lesz, hogy a környék lakosai, a főváros és az ország mit nyer és mit veszít, ha minden felépül, amit a jelenlegi akarat tervez. Marad tehát az akarók és az ellenakarók sárdobálása. És ezért ki a hibás? A civil ember, ha egyáltalán még érdekli az, ami történik, esetleg olvassa a híreket, nem sokat lát ebből. Azt látni viszont, hogy az árok meleg vizében politikusok, politikai jelszavak (bocs, ronda képzavar…) úszkálnak, a liget projektből szeretnének maguknak kihalászni valamit. Így aztán még inkább összezavarodva tekintgetek jobbra és balra, és keresem az egyenest. És azt látom, hogy normálisan már le sem illik írni, hogy jó, ha van építkezés és megújulás, mert az biztosan az egyik pártkatona kezébe ad legalábbis egy vízipisztolyt, holott csak annyit jelent a mondat, hogy jó, ha egy városrész megújul. Évek óta pusztul a liget a fákkal, a cirkusszal, a lepattant játszóterekkel együtt, és akkor most azon csámcsogunk, hogy mennyire gáz, hogy a legfontosabb múzeumra nem érkezett igazán meggyőző terv, hogy 15 fát ki kell vágni, hogy lebetonozzák a zöld területeket, és hogy Baán mennyire elázott egy korábbi korszakban, egy előző árokban. Ne már! Ennyire beteg lenne ez az ország?

Tranzakcióhős 2014.08.03. 19:06:51

A politikusok sohasem fognak pozitív irányba változni, de attól még egy városrész igen. Mi csak nyerünk vele, ha már csak azt nézzük, hogy nem egy lepattant parkban kell gyerekeinkkel sétálgatnunk és kerülgetni minden olyasmit, amivel nem szívesen találkozunk. Tudom, hogy nekünk magyaroknak zsigerből jön a tiltakozás, bármiről is legyen szó, mi már csak ilyenek vagyunk. Azonban biztos vagyok benne, hogy a leghangosabban kardoskodók is a legnagyobb élvezettel és elégedettséggel fognak majd andalogni a Ligetben.

.Grabovszky 2014.08.03. 21:34:45

Való igaz a külföldiek eddig is imádták Budapestet, de lássuk be a város egyik legnagyobb
nevezetességére minden szempontból ráfért ez a fejlesztés. Ha pedig elkészül és
a hatástanulmányban leírtaknak csak a fele megvalósul, magyar és külföldi
egyaránt örömét leli majd az új Ligetben. És ez a lényeg.

Rónaszék 2014.08.03. 21:50:41

@Rónaszék: Viccet félretéve minden elismerésem a szerkesztőknek a fogásért, nagy dolog, hogy beelőzték a nyomtatott sajtót. Amióta követem a liget projektes híreket az ellenzők mindig a hatástanulmányok hiányával jöttek, örülök, hogy végre elkészültek, bár gyanítom kifogás most is lesz.
Baánéktól pedig nagy húzás, hogy a KPMG-t bízták meg ezzel a tanulmánnyal... nemzetközi, független, elismert cég, akiket nem lehet elfogultsággal vádolni.

♔bаtyu♔ 2014.08.04. 13:08:50

Bp. turizmusa kurvára nem döglődik, egész Mo-ét húzza fel, mellesleg vagy három éve alig van hasonló dinamikus növekmény Európában.

Tarlósékkal amúgy óriási szerencsénk volt, mert rendesen rárepül az EU-s forrásokra, Orbánék is aránylag szépen öntik a pénzt, a belváros már szinte vadiúj, pedig nem kicsi az alapterülete.

Mellesleg ha valahol érdemes Bp-en beruházni, az épp a Városliget, mivel az egyik legfontosabb turistamegálló.

inuitdog 2014.08.04. 13:11:28

Lehet, hogy gazdaságilag megtörtént a hatástanulmány de a környezetre vonatkozóan nem. A Városliget nem egy gazdasági egység, hanem egy közpark. Az, hogy hány turista jön a parkba kit érdekel azokon kívül akik mindenből pénzt akarnak csinálni. A turisták jönnek és mennek. Aki itt lakik pontosan tudja, hogy még a Mezőgazdasági múzeumba sem mennek be mert nem érdekli Őket, a Washington szobor érdekesebb számukra. A VI., VII., XIV. kerületben lakóktól rengeteg zöldterületet vesznek el. Megjegyzem az építkezés még el sem kezdődött de már rengeteg fát kivágtak az eltelt két hónapban.

Ambiorix 2014.08.04. 13:14:43

Nos, a Kossuth tér csudálatos növénymentesítéséből kiindulva asszem mindnyájunknak oka van a legnagyobb aggodalommal tekinteni a Városliget projektre.

flort 2014.08.04. 13:25:15

@Rónaszék: mielőtt kitör az ütemes taps,
1. azért várjuk meg az összes és teljes hatástanulmányt (nem pedig az egy darabból való szemezgetést, olyan fordulatokkal, hogy az értékeket most nem részletezzük és egyebek)
2. bízzunk benne, hogy nem csak nemzetgazdasági szempontú vizsgálatok készülnek
3. szögezzük le: a döntést normális helyen megelőzi ezek elkészülte, hogy a döntéshozók felelősen végezzék el a munkájukat.

♔bаtyu♔ 2014.08.04. 13:25:52

@inuitdog: A Városliget rendesen elkopott. A PECSA pedig egyenesen gáz. Simán lehet ott komolyabban is beruházni a nélkül, hogy egy csomó fát kellene kivágni.

Tetőtér 2014.08.04. 13:26:49

@inuitdog:
Pontosan ezért alakul át az egész múzeumi szisztéma. A mezőgazdasági is érdekesebb lesz, ami meg nem oda való, az kikerül onnan. Én is a Liget mellett lakom a hatban, de egy darab fát nem láttam kivágva. Sőt, nem is hallottam a motorfűrészek zaját. (Nem vagyok süket.).
Úgyhogy ne utasítsunk már - alantas hazugságokkal - el valamit, amiről még csak az jelent meg: nyereséges LEHET.
A rendeletben meg benne van, hogy 60-ról 65 százalékra nő a zöldterület. Nem kellene egy kicsit szordínóra venni az átlátszó rinyálást? Vagy már ennyire itt a kampány?

jet set 2014.08.04. 13:30:55

@inuitdog: Jelenleg közparkként egy rakás szar a Városliget.

Politikai árva 2014.08.04. 13:32:42

@inuitdog: teljesen egyetértek veled. A Liget hagyományosan nem Múzeumi Negyed, hanem közpark, azon kevesen egyike, ahova a budapestiek (és a turisták) kimehetnek. Ugyanaz az érzésem van, mint ami a mobilgátnál: egymásnak ellentmondó elemzések és nyilatkozatok látnak napvilágot, természetesen bal- és jobboldali preferenciák szerinti leosztásban. Ami engem illet, nem szeretnék még hat múzeumot Budapestre (szerencsére van sok, jó tartalommal), viszont szeretnék minél több olyan zöld területet, ahova a szmogtól fulladozó belvárosból ki lehet menekülni. Kíváncsian várom, valóban emelkedik-e a zöldfelületek aránya.

2014.08.04. 13:40:27

@Rónaszék: "nemzetközi, független, elismert cég, akiket nem lehet elfogultsággal vádolni" - de lehet, amennyiben bármikor olyan tanulmányuk jelenik majd meg, ami ellentmond a kormány számításainak. Abban a pillanatban lesznek Viviane Reding láncos kutyái.

inuitdog 2014.08.04. 13:42:51

A homokóra mögött 4 fát vágtak ki. A kis tónál köcsögfákat csináltak. Szintén itt kivágtak a napozó stégnél egy behajló 100 év körüli fát, amit 30 éve egy betonba ágyazott acélsodrony tartott a partoldalon, vagyis semmi veszélyt nem jelentett. És még jó néhány le van fényképezve. Persze nem volt motoros fűrész hang, csak heti egy-két nap folyamatosan.
Megjegyezem a ha valaki ennyire rendmániás és közgazdász létére ért a parkok rendbetételéhez is miért nem a saját portáján kezdte? A Szépművészeti Múzeum két oldala legalább 20 éve egy bódésorra emlékeztet a kidőlő hullámlemez kerítéssel. Ja, hogy kellett az ingyen parkoló az ott dolgozóknak. Igazán igényes megoldás.

2014.08.04. 13:44:47

A liget felújításának 150 mrd-s költségét pedig soknak tartom, akkor majd leszek én itt a gonosz ellenző. A Normafánál is ezt látom, meg a belvárosi felújításoknál (amiket egyébként a Batthyány és a Ferenciek tere esetében azért jól elszartak). Szigetekben valósul meg a főváros megújítása, de egységes koncepciót én sehol nem látok. Oké, megújul a Városliget, remek. De mi van a maradék buszokkal, a hármas metróval, vagy a nyomorult reptéri bevezetővel? Közben Rogánék pár átkozott turista-gyilkos éttermet nem tudnak bezárni a belvárosban. A parkolás továbbra is rémálom, a fizetési rendszer igazságtalan, korrupt és szemét. Igen, tök jó, hogy megújul a Városliget, de a 150 mrd nekem picit soknak tűnik pár épület felhúzásához.

5perc 2014.08.04. 13:47:46

Azt, hogy "fanyalgók" csak egy seggnyaló mondja.

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2014.08.04. 13:48:10

jelen pillanatban is massziv tomegek foglaljak el a Varosligetet amikor szep az ido, mig a Nepliget meg masszivan doglodik...

Rónaszék 2014.08.04. 13:50:41

@condemnation: Állatkert 1866, Szépművészeti 1906, Műcsarnok 1896, Széchenyi Fürdő 1913, Mezőgazdasági Múzeum 1907 - Honnantól datáljuk a "hagyományosant"?

@flort: Nyilván nem lehetünk száz százalékig biztosak egy hatástanulmány becsléseiben, de a KPMG elismert cég, referenciákkal, elhiszem nekik, ha azt mondják fizibilis LEHET egy ilyen koncepció.

Az ütemes taps a blognak szólt.

Hashtag 2014.08.04. 13:53:12

@Ambiorix:
A Kossuth tér nekem sem tetszik, de ne abból induljunk már ki a liget átalakításánál, mert két teljesen más rendeltetésű területről beszélünk. Nekem az egész projektben pont az tetszik a legjobban, hogy nem csak új épületek épülnek, hanem felújítják a liget teljes zöldfelületét, ami momentán siralmas és egyenlőre nehezen nevezhető közparknak. Ezt annyiszor megígérték, hogy nem lehet alóla kibújni, és szerintem a projektnek ezt a részét mindenki támogathatja pártállástól függetlenül.

inuitdog 2014.08.04. 13:53:50

@condemnation: Mitől szar attól, hogy fák nőnek rajta és nem gazdasági egységek? A zöld területet egyszerűen rendbe kell tenni és kész, csak a Pecsa kivétel, a felett eljárt az idő.

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2014.08.04. 14:04:46

@Hashtag: "Nekem az egész projektben pont az tetszik a legjobban, hogy nem csak új épületek épülnek, hanem felújítják a liget teljes zöldfelületét, ami momentán siralmas és egyenlőre nehezen nevezhető közparknak"

igen ez igaz!!!
csak nem a Varosligetre hanem a Nepligetre!!!

jelen pillanatban nagyon sok ember kepes kimenni es kozparkkent hasznalni a Varosligetet hiszen hatalmas nagy tomegek vannak ott hetvegenkent
tutti csak magukat szivatjak amikor kozparkkent hasznaljak a Varosligetet :)))

Alick 2014.08.04. 14:12:46

A "turistagyár" profitabilitásának fantomszámaival szemben ott a +5 fokban is olvadozó műjégpálya realitása.

Alick 2014.08.04. 14:17:16

@jet set: nem szar, legfeljebb kutyaszar :)
Kazah költő szobrával a kutyasétáltató közepén. :)

fucsik 2014.08.04. 14:18:24

@Tetőtér: "Én is a Liget mellett lakom a hatban.." Lehet, hogy ezért nem lát, nem hall semmit?

inuitdog 2014.08.04. 14:18:38

A zöldterület rendbetételét esetleg kezdhetnék az anno ide tervezett Nemzeti Színház miatt tönkretett szökőkút helyreállításával (már akkor is sok fát kivágtak de visszaültetve egy sem lett). Jé ez nincs a tervben. De mit is gondoljak azokról a tervekről, ahol az egyik tervrajzon a homokóra 90 fokkal elforgatva van ábrázolva. Egyébként ha annyira paráznak a turisták véleményétől, nem tudom tud arról az illetékes, hogy rengeteg turista megy megnézni a homokórát miután kiszálltak a buszból. Mit látnak. Az óra nem működik, nem pereg a homok. Az egyik oldalon a biztonsági üveg 3 hónapja betört.

Kakimaki0123456789 2014.08.04. 14:29:14

Kizartnak tartom hogy valaha is behozza ez a project az arat.
Ha gazdasagi novekedest akarunk akkor az hatalmon levo, kotozni valo bolond politikai amokfutokat es gazembereket kell elzavarnunk, vegleg. A maoista folyamatos forradalmukkal es esztelen, ertelmetlen, rombolo "atalakitasaikkal" teszik tonkre a gazdasagi novekedest.
Egy ilyen project csak arra jo hogy azt a LATSZATOT keltse hogy kepesek ertelmes, tervszeru fejlesztesre, pedig nem, nem kepesek.

Tok mindegy hogy lehet-e javitani a Varosligeten vagy sem, az is mindegy hogy a tervnek vannak-e veletlensegbol ertelmes reszei; a sullyedo hajon is eloszor a leket kell betomni, utana szabad csak foglalkozni a kabinok ujrafestesevel!!!

De az biztos hogy a fovaros egyre elhetetlenebb lesz, a sok felujitas miatt semmi sem kozlekedik; azt amit kellene meg nem ujitjak fel. Mar reg be kellett volna vezetni valamifele dugodijat, mar reg meg kellett volna oldani az autosok BKVra ulteteset, mar reg meg kellett volna epiteni a P+R parkolokat, ehelyett masodrendu pot-cselekvesekbe menekulnek az igazi felelosseggel jaro atalakitasok elol!

Silent Bob 2014.08.04. 14:33:02

Ez a projekt annak lesz jó üzlet, aki építi, senki másnak. Remélem csinálnak a ligetből is valami ízléstelen betonszart, mint mostanában mindenből.

inuitdog 2014.08.04. 14:36:01

Igen jó üzlet lesz az üzemeltetőnek. A Műjégpályát és épületeket felújító cég nem sokkal később csődbe ment.

Hashtag 2014.08.04. 14:38:25

@Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe:
Igen, elismerem, hogy a Népligetre is ráférne a felújítás és remélem, hogy egyszer az is megtörténik. De ne mondd már nekem, hogy a Városliget úgy szép, ahogy van. Ha megnéz az ember külföldön egy városi parkot, akkor abban nem kiégett füvet, rozsdás játszótereket és szemetet lát. Az emberek azért mennek oda, mert nincs más lehetőségük. Ott laknak a közelben, nem fognak elmenni mondjuk a Normafához, ha legalább egy kis zöldet akarnak. Tömegek vannak ott, mert ez A közpark a környéken. És szerintem attól, hogy ezt felújítják, nem lesz rosszabb senkinek.

Alick 2014.08.04. 14:40:26

@inuitdog: bizony, ki lehetne dobni azt a béna homokórát, meg az '56-os rozsdatemetőt.

Petyat 2014.08.04. 14:40:30

Ez az egész a pénzről szól. Nem vettétek észre, hogy a 2000-es években mekkora biznisz volt az építés. Az építési vállalkozások a váság óta szenvednek. Azóta viszont a teljes belváros megújúlt. Üzletileg nem éri meg építkezni, a közterületek sorra újulnak. Midenki örül, hogy szép, aztán egy év múlva mindig kiderül, hogy csapnivaló a munka és botrányos az anyagminőség.

Nekem tetszik a városkliget így, kicsit lepukkantan, romantikusan. Nem kell oda 500 m2 látszóbeton.

Látszóbeton a legolcsóbb trendi megoldás ezért mértéktelenül alkalmazzák a városban. Hányok tőle. El fogják baszni a Városligetet. Lehet jó biznisz, de ocsmány lesz.

A politikai részéről: nem vagyok MSZP-s! Amikor kimentem a városliget fejlesztés kapcsán rendezett tüntetésre a pofámról égett a bőr a sok szolidaritás zászó alatt. Gyorsan hazasunnyogtam.

A balosok csak azért sírnak, mert ezt a pénzt nem ők rakják zsebre. Engem nem politikai okból érdekel a liget sorsa. Kikérem magamnak a cikkben olvasható kijelentést!

"Miután többé-kevésbé észérvekkel és számokkal sikerült elhalkítani a fa- és népirtásról szóló, politikailag erősen hangszerelt „civil” kórust, újabb felületen csesztetik a Projektet: oké, nő a zöldfelület, oké, a rothadó múzeumok helyett modernebbek és újak, komfortosak lesznek. Na, de akkor is! Miért ennyibe kerül és megtérül-e ez valaha?"

Nem hallgatok és nem vagyok pártkatona!

2014.08.04. 14:41:42

tönkre fogják tenni a ligetet ezzel, és valószínüleg félbemarad majd az építkezés vagy jó 10 évig tart majd, 5x ennyibe kerül és szétlopják az egészet, közben kipusztul az élővilág fele, és még a pestiek se fognak addig oda járni a porba, zajba. év terve

Alick 2014.08.04. 14:43:59

@Hashtag: "kiégett füvet"

Ehhez locsolás kéne, nem felújítás...

"rozsdás játszótereket"

Van a Ligetben EU-konform játszótér, a KRESZ parkot is nemrég felújították (valamennyire).

"és szemetet lát"

Ez nem nagyszabású felújításon múlik, hanem az embereken... és persze jónéhány szemétgyűjtőn.

Petyat 2014.08.04. 14:47:34

@dumdidum42:

Pontosan ez fog történni, ha nem teszünk ellene.
Politikamentes aktivistákat keresek. Csatlakozol?

Silent Bob 2014.08.04. 14:47:55

@Hashtag: Ez talán anélkül is menne, hogy a felét lebetonozzák + elbasznak 150 milliárdot. De ez csak az én véleményem.

inuitdog 2014.08.04. 14:49:08

@Alick: Felőlem már kezdhetik is. Az emlékmű amúgy is útban van a birodalmi léptékű terveknek. Nem lehet egybe nyitni a fasort az annak folytatásaként megálmodott sétányt.

Rónaszék 2014.08.04. 14:51:42

@Silent Bob:
Nem betonoznak le semmit, és a tanulmány is arról szól, hogy nem a pénz elbaszásáról van szó.

Silent Bob 2014.08.04. 14:57:52

@Rónaszék: Ahh, az új múzeumok alatt is zöldterület lesz?

inuitdog 2014.08.04. 15:03:04

Amúgy is már egy szoborpark az egész, ismert és kevésbé ismert politikusok szobraival. Asztana sétány, remek. Ja és szobor körül alig betonoztak, de minek? És van koreai vezető szobra is kamerával védve a Nyereg (rom kocsma) mögött.

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2014.08.04. 15:05:11

@Silent Bob: igen, pontosan!!!

lasd a kobanyai lakoparkprojekteket ahol a betonnal leburkolt terulet cca harmada volt a beepitettseg!!!
hiaba na, ez az epitesz szakma gyonyorusege, hogy a lebetonozott terulet zold lehet ha mellette van par baromi nagy atmeroju fa

ja hogy a KPMG az a szazalekokbol indul ki?

Petyat 2014.08.04. 15:06:21

A városliget sarkán állt egy templom és egy színház, amit a komcsik lebontottak hogy a helyére emeljék 1953-ban a sztálin szobrot. A szoborba amúgy beleolvasztották a kommunisták által eltávolított régebbi szobrokat, pédául Andrássy gróf szobrát. A sztálin szobrot 1956-ban az emberek ledöntötték. Ma a helyén az az absztrakt 56-os emlékmű van, ami jó ötlet de szépnek nem nevezhető.

Mi lenne, ha a politikusok abbahagynák a történelem hamisítást és nem akarnának mindent a saját ízlésükre formálni?

Mi lenne, ha a városligetet úgy újítanák fel, ahogy az a XIX. században kialakult. Miért kell mindig eltüntetni a múltat. Miért kell minden téglát látszóbetonra cserélni?

Miért kell bemagyarázni, hogy ez jó, amikor nyilvánvaló, hogy az ötlet is rossz?

Petyat 2014.08.04. 15:08:00

@Rónaszék:

Láttad a terveken a liget közepére álmodott monstrumot? 5-6 óriási épületet akarnak felhúzni!

Hashtag 2014.08.04. 15:14:11

@Alick:
Ha végigolvasod a blog a többi írását, akkor tudhatod, hogy miről beszélek. Én megtettem. Nem kell különösebb komment ezekhez a képekhez: lizse.blog.hu/2014/06/01/nezzunk_mar_korul

Rónaszék 2014.08.04. 15:18:42

Igen láttam a terveket, javaslom nektek is átnézni. Az új Nemzeti Galéria a Petőfi csarnok helyén lesz, a Zene Háza pedig az expo irodaházak helyén, a maradék három épület pedig az 56-osok terén. Mindegyik új épület már burkolt, vagy meglévő épület helyére kerül, tehát nincs szó a Liget lebetonozásáról.

flort 2014.08.04. 15:21:56

@Rónaszék: nem a céggel van a baj, hanem az ilyen mondatokkal:

az adatokkal "nem untatnánk a tikkasztó hőségben senkite"

majd 4 (négy) sorral lejebb:

"többé-kevésbé észérvekkel és számokkal sikerült elhalkítani a fa- és népirtásról szóló, politikailag erősen hangszerelt „civil” kórust"

Ez azt jelenti számomra, hogy nagyon könnyen előfordulhat egy, a felcsökkenésre erősen emlékeztető verbális varázslat, majd erre való hivatkozással, hogy ezt ugye már fentebb kimutattuk.

Másrészt mert most éppen ez a divat a politikusok körében, a civileket nem ízléses ilyen magasról lenézni.

Végül a (gondolom) több száz oldalas dokumentumban számos érdekes adat lehet, amin a hozzáértők esetleg higgadt hangon eldiskurálhatnak (a poszt sommás megállapítást már had ne tartsam erős érvnek), és az elismert cég, referenciákkal is csak egy szempontból végezte az elemzést - vagy az ismertető, lehengerlőnek szánt stílusában nem tartotta fontosnak a többi aspektust ismertetni.

Úgyhogy a poszt is egy erősen elfogult valaminek tűnik, de csak tapsolgass.

És utoljára: a fél-egy évvel a döntés UTÁN befejezett hatástanulmány önmagában mutatja, hogy a döntés-előkészítésnél alapvető hibák történtek.

2014.08.04. 15:27:29

@Petyat: a figyelmedbe ajánlanám, hogy a liget szélén állt templom szektájának (mária országa) mai követői Gaudi és társai a jobbikból, nekik nem fognak szívességet tenni.

Alick 2014.08.04. 15:38:06

@Hashtag: ezek olyasmik, amelyek nem látványos megaprojectet igényelnek, hanem folyamatos karbantartást.

inuitdog 2014.08.04. 15:40:14

@Hashtag: Látom, nem járt a Városligetben mostanában. Nem ebből a pár képből és blogból kellene tájékozódni. Egy-egy rendezvény után, főképp ha előtte sok eső esett sokkal elszomorítóbb képeket is lehetne csinálni. Ezek a képek indokolnák a sok beton épületet? Egyébiránt a Főkert és FKV nevében kikérném magamnak ezeket a képeket, nagyon sokan és sokat dolgoznak azon, hogy mint park szép állapotban legyen. Ezek propaganda képek.

Alick 2014.08.04. 15:42:13

@Rónaszék: a Pecsa helyén inkább sportpályákat kéne még építeni. Ha kiemelt turisztikai célpontok lesznek, akkor ezekhez behajtás, parkoló is jönne... a Műjégpálya és környéke már így is turistabuszok által megszállt terület.
Vagy parkolók a Dózsa György úton és utána tessék gyalog menni...

Petyat 2014.08.04. 15:51:11

@dumdidum42: Ne csavard ki a szavaimat! Egy szóval sem mondtam, hogy a templomot rekonstruálni kell, csak jeleztem, hogy az a terület (keleti sarok) 100 év alatt már 4x épült át és mindig politikai okból.

Te is a Jobbikkal jösz. Hogy jön ez ide?
Nekem pont az a kérésem, hogy a politikusok végre szálljanak le a ligetről, mert az a művészeké és a tudósoké.

Nikola Tesla pár évet töltött Budapesten. Egy anekdota szerint a ligetben álmodta meg az indukciós motor elvét és ott helyben egy bottal a földbe karcolta az elvi felépítést.

A liget maradjon liget, ahol sétálva lehet gondolkodni, nincs szükség "szabadidőközpontra" visító túristákkal.

Alick 2014.08.04. 16:00:42

@Petyat: "A liget maradjon liget, ahol sétálva lehet gondolkodni, nincs szükség "szabadidőközpontra" visító túristákkal."

Van benne valami... már most is elég nagy közlekedési zsúfoltság van a Hősök tere környékén, nem kéne ezt a Liget irányába kiterjeszteni... persze élvezzék a Ligetet a turisták is, de kizárólag gyalogosan és kerékpárral.

inuitdog 2014.08.04. 16:14:53

Akartak ide már építeni Nemzeti Múzeumot meg Forma 1 pályát is. Az 56-os emlékműnek is ez a legjobb hely.
Igen irritáló lehet ez a sok beépítetlen terület a város szívében. A Central parkot vagy a Hyde parkot miért nem építik be?

inuitdog 2014.08.04. 16:19:28

Nemzeti Színházat akartam írni.

IPARTERVES 2014.08.04. 16:19:59

@Rónaszék: De vicces vagy!

Független...

Nemzetközi...- ez most jó?

Elismert...igaz, de hány szenzációs bűnügye volt, azt is tudod?

Ambiorix 2014.08.04. 17:44:06

@Hashtag:
A Városliget jelenlegi formájában éppúgy városképi védelmet érdemel, mint egy műemlék ház, úgyhogy felújítása és modernizációja, majd folyamatos karbantartása szükséges, de új épületek felhúzása nem. A közpark maradjon meg közparknak, semmiféle idióta múzeumi negyedre nincs szükség.

inuitdog 2014.08.04. 17:58:39

Ha visszaépítik az anno tönkretett szökőkutat az 56-os emlékmű mögött vagy a 75-79-es troli megállóval szemben (Dvorzsák és Olof Palme sétány kereszteződés) kb. 10 éve leszerelt hatalmas játszóteret akkor elhiszem, hogy ez a közpark megújításáért történik.

csedársajt 2014.08.04. 18:29:33

A város egyeten nagy multú, tényleg rendszereken, kormányokon, és ideológiákon átívelő, szinte időtlen, VALÓBAN évszázados ősi hangulatot árasztó ligetéből egy gyorsbagányolt trendymúzeum-turistagettó készítése a költségvetés sőt a teljes fővárosi tusistaforgalom főösszegének észrevehetetlenül kicsike töredékéért, pár tized %-al növelésért?

Ez mint "jó biznic"?

Mégha a kpmg elemzése nem egy kozmetikázot, "kreativan" összeállitott, és kilúgozott adatsorra épülő, megrendelt "igazolás" lenne, akkor sincsen semmi értelme ennek igy.

A Városliget a budapestiek Pihenőparkja, azon tul, hogy országos és szinte már világszinvonalu jelentősége, híre is van.

Pont mert ez nem egy hirtelen épült "letereljük a buszról a turistát befelé a muzeumba" 21. századi hamarba feltákolt pénzgyártó xarság, amit bármelyik nagyváros bármlyik kormány építtethet akár a puszta közepére egy tolvonással akármikor, akárhányat.

Nem, ez a hely maga a nagybetűs TÖRTÉNELEM, a MAGYAR történelem része, megtestesülése, szakrális szimbóluma, helyszíne.

Lehet mögé egymillió elemzést meg fillérre kalkuláiót tenni, hatalmas anyagi és öszetársadalmi haszonnak kellene ebből származni, hogy egyáltalán idokolható legyen.

Plusz széleskörű társadalmi vitának, akár budapesti komplett népszavazásnak kellene normális gondolkodás szerint megelőzni, szentesíteni egy ilyen horderejű visszavonhatatlan lépést.

A kilóméteres lóláb még mindíg kilóg, egy valóban történelmi izű, hangulatú, a multat minden fűszálban, rétben, ősfában és eldugott ösvényben hordozó parkot a történelmet folyton előrángató, azon lovagoló kormány mondvacsinált indokkal akar végleg tönkretenni.
A valódi motiváció emögött nem más, mintsem

1. kib@szni az általuk gyűlölt fővárossal, ami túl európérer, tul felvilágosult, túl liberális, tul ateista, tul "okos"

2. mint minden kormány és piti nulla politikus, aki buta jószándékkal vagy narcisztikus önreklámmal ledobott ide valami emléxarságot, sajátmaguk örök és eltörölhetetlen emlékét akarják beleégetni a város szivébe, komplett.

Mert minden emlékmű vacak elbontható, áttehető, odébbtolható, megszokható, átértelmezhető, esetleg nevetséges ronccsá és önparódiává válva végül elbontható, de a komlett Városligetet egy ilyen szétbaxás "szétközgépesítés" után már soha az életben nem lehet többet "visszacsinálni".

Aki most drukkol, meg indokol, meg okosan hümmög, mekkora a %, majd ne csodálkozzon a margitsziget -akár eleinte csak részleges- lezárásakor, zárt kiemelt állami célú akármivé nyilvánításakor.
Mert ha ezt lenyomják a fővárosiak torkán, a következő gennylépés az lesz, most még senki nem hiszi el, de a jogi előkészületek már megtörténtek...

És még sok "szépség" várható odafent a várban is, gyanitom részben annak a tusistaforgalmát igyekeznek "átnyomni" az új "muzeum"-ligetbe..

Bár ne lenne igazam, de az eddigi tapasztalataim azt sugallják, feltételezem a legrosszabbat, megszorzom kettővvel, mindeki hülyének tart, majd a valóságban kb a duplája igazolódik be:((

Hashtag 2014.08.04. 19:05:59

@Ambiorix:
A közpark meg fog maradni közparknak csak éppen jobb állapotban, mint amiben most van (egyetértek, hogy gondozni kellett volna, de azt az elmúlt 30 évben valamiért senki sem tette). Olyan területen épülnek múzeumok, ami most sem közpark, mert vagy épület áll ott, vagy le van betonozva. Úgyhogy amikor bárki azt mondja, hogy beépítik a ligetet, az egyszerűen hülyeség. Egyébként meg lezárják a Kós károly-t, tehát kevesebb autó lesz bent és ezzel együtt nő a zöldfelület is. Nem értem, hogy miért hiszi azt mindenki, hogy hirtelen egy lakótelepet építenek a liget helyére.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2014.08.04. 20:03:32

@Hashtag: 120 ezer négyzetméter nettó szintterület beépítés lesz, kivágnak 1 csomó fát és egymilliós plusz forgalmat akarnak generálni a ligetbe, mikor már a jelenlegi forgalom is sok neki. Akkor inkább legyen kiégett a fű.

fehérfarkas 2014.08.04. 20:50:59

Gazdaságilag valóban lehet nyereséges a Múzeum Negyed - de a kivágott 50-150 éves platánfák szmog és szállóporszűrőképességét, a Városliget jelenlegi liget funkcióját, a helyi embereknek való szabadidőpark funkcióját tudja helyettesíteni?

Múzeum Negyed nagyon sok helyen lehet építeni Budapest 525 km2 területén. Ott az egyik hely a a Városligettel szomszédos rákosrendezői pályaudva, amely közel 20 éve üresen áll, és szó szerint rohad le (mármint az, amit nem loptak el belőle ezalatt a 2 évtized alatt). Ha oda épülne, akkor egy rohadó üresen álló iparterületet területrehabilitálnának és újra a város számára hasznos funckióval töltenék meg.

A liget beiépítése akárhogy magyarázzuk, akármilyen nyelvi csőrés csavarást csinálnuk az a liget beépítését jelenti. A jelenlegi funkciójának elvételét, átalakítását. Ráadásul az Európai Unió egyik legszmogosabb belvárosi területén. Ott, ahol a Ligettel közvetlenül szomszédos a 6-7. kerületekben alig vannak zöld területek - viszont itt vannak a főváros legforgalmasabb útvonalai (nemcsak a keresztülmenő forgalom miatt: Thököly út, Andrássy út, Dózsa György út, Kiskörút, Nagykörút; hanem mert itt vannak az irodaközpontok, szórakozóközpont, vendéglátóegységek, üzletutcák és persze a West End City Center is). De a 13. és 14. kerületek számára is kulcsfontosságú a Városliget légtisztító hatása, mivel ott meg a Váci út és a Hungária/Róbert Károly krt., M3 bevezető, Nagy Lajos király útja mennek keresztül. És, ha habár Zuglóban szerencsére van sok zöld terület, de a Városligetet egyik sem tudja pótolni.

Tőlünk nyugatabbra ugyanúgy mint Keletebbre már belátták, hogy üzletileg zöld területeket, városi közparkokat megéri beépíteni - de életminőség, légszennyezettség terén viszont nagyon káros. Éppen ezért tőlünk Nyugatabbra ugyanúgy mint Keleten (Isztambúl, Szingapúr, Shanghai, Shenzhen, Peking, Rijád, stb...) ma már nagy arányban parkosítanak mert nem akarnak a szmogban megfulladni.
Az ilyen nagyságú beruházásokat pedig nem zöld parkok és ligetek helyére tervezik, hanem vagy barna mezős beruházásként volt iparterületek területrehabilitációjaként, vagy pedig parlagon heverő üres területekre.

Pápai Bianka 2014.08.04. 20:55:18

Már 25 éve, hogy a világ 4 legjelentősebb pénzügyi –üzleti tanácsadó cége, a KPMG a rendszerváltás után kis hazánkban megjelent. Kellett az infó erről a régióról, hova és miért érdemes befektetni, és hogyan kell ezt az egész fejlődő piacgazdaságot csinálni. Ők tényleg tudják, gondolom, nem véletlenül kérik fel különböző ismert privát és állami cégek, hogy mérjék fel a lehetőségeket. És a KPMG most azt állítja a Ligetről szóló hatástanulmányában, hogy 2028-ig a Ligetre fordított befektetés megtérül. Ez jó.

inuitdog 2014.08.04. 20:55:22

"Egyébként meg lezárják a Kós károly-t, tehát kevesebb autó lesz bent és ezzel együtt nő a zöldfelület is."
Ez így nem igaz, hol szerepel a terveken a Kós Károly sétány aszfalt burkolatának felszámolása. Egyébként meg ugyanúgy, mint korábban 2008 környékén szinte minden hétvégére le lehetett volna zárni az autóforgalom elől, de a szándék nem volt meg és beépítés után is ott marad a forgalom ez biztos.
Ha valaminek értelme lenne és a környezet terhelését akarnák csökkenteni, akkor ebből a pénzből megépíthetnék végre a Szerencs utcánál kifelejtett felüljárót az M3-asra.

fehérfarkas 2014.08.04. 21:02:42

@MolnarErik:
Pont ez az, hogy megy a nagy beetetés és hazugság a médiában, amikor ott van egyértelműen a VÉSZ (Városliget Beépítési Szabályzat) és a tavaly decemberben elfogadott törvény a Városligetben tervezett Múzeum Negyedről.

Valóban 120.300 m2 területet építenek be + a közműveket is be kell vezetni + a szervízutak a mélygarázsokhoz (mert az autók nem tudnak teleportálódni az Ajtósi Dürer sorról, Dózsa György útról vagy a Hermina útról). Ez a terület 20%-kal nagyobb mint a West End City Center (mert az 100.000 m2 területű). Csak míg a WECC az egy monumentális épülettömb, addig ez elszórtan, több épületként adja ki a 120.300 m2-t. Ráadásul a legutolsó terveken már 12 emeletes (40 méter magas) épület lenne az egyik. Bele a Városligetbe egy 12 emeletes épületet akarnak építeni.
(én szeretem a felhőkarcolókat meg a toronyházakat - de nem egy közparkba beleépíteni!!!)

A Vársoligetet felújítani kellene, majd minden évszakban folyamatosan karbantartani. A beépítés =/= felújítással. Ráadásul hiába építenek oda bármit, ha nem tartják karban (mert nincs rá pénz), akkor ugyanolyan lepusztultak lesznek mint most a többi épület ligetben, amiket hagytak lepusztulni, leamortizálódni.
És honnan lenne majd pénz a fenntartrásukra, karbantartsukra, amikor a jelenlegi fővárosi múzeumok többsége is folyamatosan amortizálódik, pusztul le, mert a villanyszámlát is alig tudják kifizetni, és tavalyelőtt drasztikus elbocsátások voltak a múzeumokban, mert az alkalmazottak bérére sem volt elég pénz? Vagy lesz 5-6 múzeum extra költségvetéssel (a Múzeum Negyedbeliek), viszont a többi pont ezek miatt még annyit sem fog kapni, és még jobban pusztul tovább?

fehérfarkas 2014.08.04. 21:09:04

@Pápai Bianka:

Nézd, a KPMG üzletileg nézi a megtérülést. Ha beépítem Tarlós villájának a kertjét irodaházzal az is megtérül üzletileg - nekem. Csupán Tarlós életminősége csökkenne, mert a kellemes luxusvillájának nyugodt, csendes, tiszta levegőjű kertje eltünne. Persze Tarlós választhatja azt, hogy elköltözik egy másik helyre. De a Városliget közvetlen hatókörében több mint 100.000 ember lakik (6,7,13,14. kerületek Városligettel szomszédos városrészei) - ennyi ember vajon hova tudna elköltözni? És milyen áron?
Arról nem is beszélve, hogy piknikezni még a külső kerületekből is sokan járnak a Városligetbe, mert ilyen méretű és jó megközelíthetőségű liget nincsen másik a Fővárosban (a Margit-sziget hasonló nagyságű piknikezési terület, de annak a megközelítése és a parkolás már sokkal körülményesebb).

fehérfarkas 2014.08.04. 21:15:40

@Hashtag: "Olyan területen épülnek múzeumok, ami most sem közpark, mert vagy épület áll ott, vagy le van betonozva"

Ez így nem igaz. Nem a jelenlegi szervízutakon fognak az épületek megépülni. A PECSA az aminek a helyén egy másik fog állni. De a szervízutak mindegyik épülethez szükséges, és a PECSA helyén levőhöz is.

De tegyük fel az elmélet kedvéért, hogy a projekt tervezői elolvassk a poszthoz írt kommenteket, és az alapján azt szűrik le, hogy ne a fás és füves területre építség az épületeket, hanem a jelenlegi betunutakra/szervízutakra. Csakhogy az épületenek szükségük van szervízutakra, és a mélygarázsokba is valahogy el kell jutniuk a múzeum dolgozóinak és a látogatóinak. Teleportálódni pedig nem tudnak az autók. Vagyis, ha a jelenlegi aszfaltozott utakra tervezik az épületeket, akkor logikailag a szervízutakat a jelenlegi fás és füves zöld területre tudják csak építeni.
Vagy Széles Gábornak nem a végtelen energiát adó energiacellán kellene dolgoznia, hanem az autókat teleportáló készüléken.

inuitdog 2014.08.04. 21:23:35

"És a KPMG most azt állítja a Ligetről szóló hatástanulmányában, hogy 2028-ig a Ligetre fordított befektetés megtérül. Ez jó."
Úgy látom nem érthető, hogy ez egy közpark és nem egy kávézó vagyis érthetetlen miért kell ide a profit központú szemlélet.
Pénzt jelenlegi állapotában is hozhatnának a parkolók a Dózsa György úton, de az aprópénz. A Műcsarnok mögött 2-3 éve kialakították a turista buszoknak a parkolót, ezt jól csinálták mert addig káosz volt. Később felszereltek egy őr bódét majd egy parkoló órát, ami kb. 3 hónapig üzemelt ezután leszerelték. Ez kinek volt jó?
Az ide megálmodott üzleti modellt meg jól ismerhetjük más korábbi kisebb beruházásokból (pl. Vár Bazár). Állami beruházásként felépíttetik az adófizetők pénzén. Az ide elhelyezett üzleti egységeket pedig a kiválasztottak üzemeltetik bérleti díj fejében, vagyis bármikor leléphetnek, így számukra nincs kockázat a megtérülés terén.

fehérfarkas 2014.08.04. 21:26:02

@KunAndrás:
Az, hogy üzletileg mi térül meg, az teljesen más mint a környezetileg milyen kár történik. Az üzleti érdekek a környezeti értékek rovására mennek sokszor. Most ezt láthatjuk, és egyesek ennek tapsikolnak.
De elárlom neked és a többi tapsikolónak: üzleti érdekek akkor is megtérülnének, ha a Rákosrendező helyén építenék meg. Sőt, akkor a most lepukkant és folyamatosan rithadó és üresen álló terület végre megújulna és hasznossá válna. Az lenne az igazi területrehabilitáció, ami rádasául a Fővároson sokat dobna (igaz, akkor a 150 milliárd tervezett költségvetésből kevesebbet lehetne ellopni - mert a területrehabilitációt valóban meg kellene csinálni és nem lehetne elsumákolni).
De magába egy ligetbe, egy közparkba beépíteni egyáltalán nem nagy kunszt. Sőt, üzletileg az a legnyereségesebb, mert azzal van a legkevesebb munka (nincsenek bontási és területrehabilitációs költségek - csak megy a dózer és a markológép, és már építik is, furják meg ássák az alapokat).

Civilizáltabb helyeken nemcsak a közparkokba építést tiltják, hanem a város bármely helyén levő beruházáshoz küldön zöldesítést is előírnak egy Budapest mérető milliós nagyságrendű metropoliszban.

Üzletileg nekem is megtérülne, ha a te kertedbe építenék egy irodaházat vagy lakóparkot. Csak te szívnál vele nagyod. Főleg, ha úgy hozom meg rá a törvényt, hogy neked a haszonból semmi nem jár, és a kerted 99 évre bérmentesen az enyém. Ja, de kerted megmaradt részéne a gondozására viszont kötelezlek a törvényben (nehogymár az irodaházam vagy a lakóparkom mellett gondozatlan dzsuvás legyen a terület - és nehogy már erre is nekem elljen költeni).

fehérfarkas 2014.08.04. 21:34:26

@Pápai Bianka: "és akkor most azon csámcsogunk, hogy mennyire gáz, hogy a legfontosabb múzeumra nem érkezett igazán meggyőző terv, hogy 15 fát ki kell vágni"

Bocsi, de 15 vát a kazah költő szobrához kellett kivágni, hogy az Asztana sétányról jól lehessen látni.
Ha egyetlen szobor miatt 15 fát vágtak ki (az nem vígasz, hanem szánalmas magyarázkodás, hogy ez a 15 fa nem 150 éves platán volt, hanem csupán 20-30 éves fiatalabb és kisebb méretű fák), akkor mennyit fognak 120.300 m2 területhez + szervízutak + mélygarázsok + közművek bevezetése (a ligetben ugyanis nincsenek közművek, és azokat úgy kell majd az épületekhez elvzetni) kivágni?
Néha a józan logikát is használni kellene.

Nézd csak meg a Keleti pu. metróépítésénél mekkora terület volt lezárva és hány évig? Pedig ott jóval kisebb területet építettek be, és az is a föld alá.
Itt most a beépülő épületek területe 120.300 m2 + szervízutak + mélygarázsok lesznek; és az egyik épületek a jelenlegi tervek szerint 12 emeletes (40 méter magas) lenne. Ha láttál már élőben építkezést, akkor simán el tudod képzelni mekkora munkálatok lesznek, amihez képest a Keleti pu/Baross tér építési munklatai kismiska volt.

fehérfarkas 2014.08.04. 21:45:50

@Tranzakcióhős:

Nem értek veled egyet. Gondolkodjuk józanul, a tények ismeretében.

Csak Anay Kunanbajec kazah költő szobrához 7db fát vágtak ki most tavasszal a Városligetben. Egyetlen egy darab kis méretű szoborhoz 7 db fát vágtak ki, mert ugye az Asztana útról meg kell közelíteni.
www.felsofokon.hu/varosligeti-hirmondo/2014/05/24/megerkezett-abay-kunanbajev

Meg gondolom az sem zavar téged, hogy a Városliget beépítéséhez új törvényt nyújtottak be tavaly év végén karácsony előtt 1 nappal, amely alapján erre a projektre nem vonatkozik számos törvény - ez a törvény szó szerint kiveszi ezt a projektet a meglévő törvények hatásköre alól.
net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1300242.TV
"1. § (1) A Budapest XIV. kerület 29732/1 helyrajzi számú ingatlannak (a továbbiakban: városligeti ingatlan) az államot, Budapest Főváros Önkormányzatát és Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzatát megillető tulajdoni hányada e törvény erejénél fogva mint közfeladat ellátásához szükséges terület ingyenesen, az e törvény hatálybalépésétől számított 99 éves időtartamra az állam 100%-os tulajdonában álló Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. (a továbbiakban: vagyonkezelő) vagyonkezelésébe kerül. A városligeti ingatlanon fennálló építményekre e törvény hatálybalépését megelőzően az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett egyéb vagyonkezelői jogok, illetve Budapest Főváros Önkormányzata forgalomszervezési, közútkezelési és közösségi közlekedési infrastruktúra fenntartási, továbbá településtisztasági és hulladékgazdálkodási feladatkörei változatlanul fennmaradnak. A vagyonkezelői jog nem terjed ki a Budapest XIV. kerület, Dózsa György úr 37. szám alatti ingatlan (Műcsarnok) és hozzá tartozó földterületre, a Széchenyi Gyógyfürdő és Uszoda, valamint a Városligeti Műjégpálya épületére, továbbá a műszaki infrastruktúra sajátos építményeire.

(2) A vagyonkezelő vagyonkezelői joga tekintetében a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény (a továbbiakban: Nvt.) 11. § (8) bekezdés c) és e) pontja, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 109. § (6) bekezdése nem alkalmazandó.
(...)
2. § (1) A vagyonkezelő vagyonkezelői joga tekintetében az Nvt. 6. § (1) bekezdése szerinti osztott tulajdon létesítésének tilalmát a 3. § (1) bekezdése alapján létesített épület, valamint a 3. § (2) bekezdése alapján átalakítással érintett ingatlan tekintetében nem kell alkalmazni.

(2) A vagyonkezelő vagyonkezelői joga tekintetében vagyonkezelési szerződés megkötése nem szükséges.

(3) Az ingatlanügyi hatóság a vagyonkezelő vagyonkezelői jogát a vagyonkezelő kérelmére e törvény alapján jegyzi be az ingatlan-nyilvántartásba. Az ingatlanügyi hatóság eljárása díjmentes, arra az ingatlan-nyilvántartásról szóló 1997. évi CXLI. törvény (a továbbiakban: Inytv.) 8. §-át nem kell alkalmazni.

(4) A vagyonkezelő az állami vagyonról szóló 2007. évi CVI. törvény 27. § (7) bekezdése szerinti visszapótlási kötelezettség teljesítése alól e törvény erejénél fogva mentesül.
(...)

3. § (5) Az építési tevékenység megvalósítása céljából az építtető által kezdeményezett hatósági eljárásokban a jogszabályban előírt ingatlantulajdonosi hozzájárulás az építtetőn kívüli jogalanytól történő beszerzése nem szükséges.
(...)
(7) Az (1) bekezdés alapján felépített építményekre mint önálló ingatlanokra, illetve a (2) bekezdés szerinti építési tevékenység esetén az ingatlan tekintetében - a (2) bekezdésben meghatározott tulajdoni arányban - az államot illető tulajdonjogot az ingatlanügyi hatóság az építtető kérelmére, a jogerős használatbavételi engedély vagy a használatbavétel tudomásulvételét igazoló hatósági bizonyítvány alapján, e törvény alapján jegyzi be az ingatlan-nyilvántartásba. Az ingatlanügyi hatóság eljárása díjmentes, arra az Inytv. 8. §-át nem kell alkalmazni.
(...)

7. § (7) A Városligeti építési szabályzat készítése és jóváhagyása során Budapest hosszú távú városfejlesztési koncepcióját, a fővárosi integrált településfejlesztési stratégiát, valamint a mindenkori hatályos fővárosi településrendezési eszközök szabályait nem kell figyelembe venni.

(8) A Városligeti építési szabályzat készítése és jóváhagyása során nem kell alkalmazni az országos településrendezési és építési követelményekről szóló kormányrendeletben meghatározott, zöldterületre vonatkozó előírásokat."

Felhívnám figyelmedet különös tekintettel a 7. § (7) és (8) pontokra!!!
Szerinted, ha minden rendben van ezzel a projekttel, akkor miért is "nem kell alkalmazni az országos településrendezési és építési követelményekről szóló kormányrendeletben meghatározott, zöldterületre vonatkozó előírásokat" és "a mindenkori hatályos fővárosi településrendezési eszközök szabályait nem kell figyelembe venni"?
(persze az egész törvény úgy aggályos, ahogy van, mert arról szól, hogy melyik magyar törvények/jogszabályok nem vonatkoznak a projektre - vagyis nem betartjuk a törvényeket, hanem törvényt hozunk a be nem tartásukról)

inuitdog 2014.08.04. 21:48:03

Az a baj, hogy ezek a közgazdasági számítások igencsak elmaradottak, mivel a környezeti értékeket nem tudják materializálni, nem árazták be a fákat, bokrokat, kacsákat, kócsagokat, mókusokat és más élőlényeket. A környéken lakók életminősége és a levegő minősége is szempont.Pedig az egyenletbe ezeket is számításba kell venni, hogy valós eredményt kapjunk.
A kacsák élőhelyén már most komoly pusztítást végeztek a Vajda Hunyad vár mögötti tó lecsapolásával és a kis sziget növényzetének kiritkításával, ami a kacsák fészkelő helye volt.

fehérfarkas 2014.08.04. 21:52:28

@♔bаtyu♔: "Mellesleg ha valahol érdemes Bp-en beruházni, az épp a Városliget, mivel az egyik legfontosabb turistamegálló."

És mi lesz a ligetből? Mi lesz a liget környezeti, levegőtisztítő, helyi emberek számára kikapcsolódási, piknikezési, sportolási hatásaival?
Ha te támogatod a beépítését, akkor én meg támogathatom azt, hogy a te házadat dózerolják le és oda építsenek egy zöld parkot? Mivel a te házad önmagában nem ellensúlyozza azt, amit a Városligetbe építenek be, így a szomszédos épületeket is ledózerolnák és helyükre parkot építenénk (úgy kb az egész utcát meg még a néhány szomszédos utcák házait is). Ez így egál. Benne lennél? Van egy olyan érzésem, hogy nem lennél benne.

Nézd a Városligetet nem úgy kell felújítani és rendbetenni, hogy beleépítünk épületeket és ezzel a liget funckióját tönkretesszük (vagy legalábbis jelentősen csökkentjük). Lehet, hogy unortodoxiában felújítás = tönkretétel. Liget megújítása = beépítse. De ortodoxiában, vagyis normális gondolkodású helyeken liget beépítése épületekkel = tönkretétel.

fehérfarkas 2014.08.04. 21:53:49

@inuitdog:
Teljesen igazad van, egyetértek.

inuitdog 2014.08.04. 21:59:00

Igen ez a Kazah költő utáni tereprendezés (pusztítás)tökéletesen mutatja, hogy mire számíthatunk nagyban. Aki meg nem hisz a szemének és a képeknek azt úgysem lehet meggyőzni.
Ez a Baáni szép rendezett liget egyelőre köcsögfagyártást jelent.

fehérfarkas 2014.08.04. 22:13:12

@Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe:
Egyetértek. Sajnos sokan összekeverik a VárosLIGETet a NépLIGETtel.
Mondjuk környezetvédelmi okoból azt sem szeretném beépíteni (mert a belső kerületeknek minden egyes zöld területre szüksége van, mert annyira kevés itt a zöldterület, ami szmogot csökkenteni tudná).
Rendbetenni viszont mindkettőt rendbe kellene - de nem beépítssel, hanem felújítással, karbantartással, rendszeres gondozással.

Az sokat elmond a kommentelők egy részéről, hogy úgy éljenzik a Városliget beépítését, hogy aközben amit a liget állapotáról és jelenlegi kihasználtságáról mondanak az pont a másik ligetre, a Népligetre illik. Ennyi a hozzáértésük. Szerintem a többségük csak térképen látta utoljára a Városligetet (ritka kivétel, ha a Dózsa György úton, vagy Ajtósi Dürer soron autó vagy busz ablakából). És az ilyenek szólják le azokat, akik a Városligetet védelmükbe veszik a beépítés ellen.

inuitdog 2014.08.04. 22:22:47

Mitől lett ez a köcsögfa gyártás ennyire trendi a Városligetben is? Évtizedekig gondozták úgy a fákat itt a Főkertesek, hogy nem voltak megcsonkítva. Ez tetszik valakinek?

fehérfarkas 2014.08.04. 22:22:57

@Alick: >> "kiégett füvet"
Ehhez locsolás kéne, nem felújítás...
"rozsdás játszótereket"
Van a Ligetben EU-konform játszótér, a KRESZ parkot is nemrég felújították (valamennyire).
"és szemetet lát"
Ez nem nagyszabású felújításon múlik, hanem az embereken... és persze jónéhány szemétgyűjtőn.<<

Teljesen igazad van. Ehhez nem kell 150 milliárd forint. És nem kell ehhez 6-12 emeletes épületeket sem beleépíteni.

Nem tudom miért, egyes emberek úgy gondolják, hogy egy parkot csak úgy lehet felújítani, ha épületeket építenek bele. Vajon a saját lakásuk közelében levő parkról is ez a véleményük? Mi lenne, ha a saját lakásukhoz legközelebb eső parkokba is épületeket építenének "megújítás" vagy "felújítás" címén? Az vajon tetszene nekik?
Vagy az a bajuk a Városligettel, hogy olyan nagy méretű (nagyobb mint a lakásuk közelében levő normál park), és ezrt azt gondolják, hogy ez emiatt épületekkel teli építhető?
Vagy csak a kormányzati propagandát vették be?
Nem véletlenül másoltam be a Városliget átalakításával kapcsolatos törvényt, hogy mik is vannak benne pontosan. A törvény szövege köszönő viszonyban sincsen a propagandával.

Toposz 2014.08.04. 23:20:50

@fehérfarkas:
nem, nem csak a pecsa helyére épül. az egyik a terv szerint a mostani hungexpo épületek helyére fog épülni, a többi meg a felvonulási térre, amit nehéz azzal vádolni, hogy zöldfelület lenne. magyarul egyik múzeum sem épül zöldre, és ráadásul így a most is meglévő utak lehetnek a szervizutak. valamiért mindenki azzal érvel, hogy itt elképesztő fakivágás lesz, ráadásul úgy, hogy a fák helyett beton épül. baán elmondta többször, hogy nem vágnak ki fákat ezrével és amiket ki kell vágni, azokat is többszörösen pótolják vissza. én sem vagyok kormányrajongó, de miért nem lehet egyszer elhinni, hogy betartják, amit mondanak, hamár úgylátszik van rá pénz. nem hiszem, hogy lenne bármi értelme előre is erdőirtást vizionálni. én inkább megvárom, hogy mi lesz belőle, és utána nyilatkozom, mint úgy, hogy a kivitelezés még el sem indult, tekintve, hogy még nem is hirdették ki a nyertes pályázatokat.

The Ghost Wolf O1G · https://www.youtube.com/watch?v=Hy6Cf9nGNiw 2014.08.05. 07:28:32

Néhány teljesen laikus észrevétel. Minek egy csomóba költöztetni az összes múzeumot. Sehol a világon nincs így. Ennek egy jó oldala lehet a turista reggel megérkezik, egy nap alatt le lehet vele bonyolítani a kötelező programokat és este már mehet is. Most legalább pár helyre el kell mennie a különböző múzeumok megtekintéséhez. Ha a kormány már valamilyen nagy építkezésbe akar kezdeni, akkor inkább csinálja meg a kormányzati negyedet. A tervek már úgyis készen vannak, és a terület is a rendelkezésre áll.
Annak lenne is értelme, szemben a mostani tendenciával, hogy költöztessük a különböző minisztériumokat az ország egymástól távoli pontjaira.
Én tisztában vagyok azzal, hogy ennek a kormánynak csak nyűg a kormányzás, de az is vicc, amit ezen a téren művelnek.

Perverz Matyesz 2014.08.05. 10:10:06

@Toposz, Hashtag, ...:
Ha nem csökken a zöldterület, akkor miért kellett külön törvénybe foglalni, hogy erre a beruházásra nem vonatkoznak a zöldterületekre vonatkozó előírások?

Valamint sokan vagy tudatosan vagy mert titeket is átvertek összemossátok a "zöldfelület" és a "zöldterület" szavakat, pedig egyáltalán nem ugyanaz a kettő. Zöldfelület kb fű az épület tetején 10 centi földben, zöldterület kb fák, virágok, bokrok + fű.

Alick 2014.08.05. 10:26:54

@Toposz: "a most is meglévő utak lehetnek a szervizutak"

Ez már önmagában gáz, ha növekvő gépjárműforgalmat generál...

inuitdog 2014.08.05. 11:58:58

Ez mai termés, újabb köcsögfa. Fa a korát saccolja meg valaki. Mindezt egy térfigyelő kamera miatt.
Aki ezt utasításba adta a Főkert-nek az gyűlöli a természetet és hasonló jókat várhatunk.

www.kephost.com/image/uSx

Korábban kivágott négy fából az egyik gyökereinek eltüntetése.

www.kephost.com/image/uS5

Toposz 2014.08.05. 13:35:48

@Perverz Matyesz:
Emellett arról is hoztak rendeletet, hogy a zöldfelület 60-ról 65%-ra nő. És Baán ezerszer elmondta, hogy ez nem épülettetőre rakott fű lesz. Én is olvasom mindkét oldal híreit, jó lenne ha mindenki így tenne, akinek véleménye van. Amúgy meg támogatók és ellenzők is mind a zöldfelület szót használják, nyilván nem véletlenül.

Perverz Matyesz 2014.08.05. 14:31:41

@Toposz:
Kérlek válaszolj legjobb tudásod szerint, tényleg szeretném tudni!
1. OK, de miért kellett külön törvény, hogy ezt a beruházást meg lehessen csinálni, főleg ha még növelik is a zöldfelületet és nem csökkentik a fásított területeket?
1.b. A térkő 10m-enként fával megszakítva vajon zöldfelületnek számít?
1.c. Minden útburkolatot térkőre cserélnek jó szokás szerint, hogy se korival, se biciklivel ne lehessen ott (se) közlekedni?

2. És miért nem lehetett nem izomból, hanem kivételesen egyeztetések után beadni egy koncepciót?

3. Miért nem valamelyik volt iparterületre akarnak létesíteni egy ilyen negyedet, mint azt valaki már említette?

Köszi

Rónaszék 2014.08.05. 15:02:30

@inuitdog:
Létezik az úgynevezett Erdő- és fagazdálkodás fogalma, amelynek keretein belül gondozzák, karbantartják a faállományt, és ha indokolt ritkítják azokat (betegség, stb.). Ezt a Főkert végzi a ligetben, amúgy teljesen függetlenül a Múzeumnegyed beruházástól. Feltételezni azt, hogy passzióból vagdossák a fákat nettó rosszindulat, persze úgy nyilván könnyebb lenne igazolni az ember vágyait.

A térfigyelőkamerához csak annyit, hogy ha neadjisten valamelyik szerettedet ottan bűncselekmény érné, nyilván Te is díjaznád, ha a nyomozók nem három darab vesszőt elemeznének a monitoron, hanem a bűnelkövetőt azonosítanák.

inuitdog 2014.08.05. 15:22:20

I@Rónaszék: Igen egyre jobban úgy látom, hogy erdő gazdálkodás folyik egy közparkban, legalábbis ami a fakitermelés részét illeti. Korábban miért nem csonkolta így a fákat a Főkert évtizedeken keresztül. Szépen karban voltak tartva enélkül is. Egyértelműen a vezetésben történt változás az oka.
A térfigyelő kamera miatt lett csonkolva ez nyilvánvaló.

"A térfigyelőkamerához csak annyit, hogy ha neadjisten valamelyik szerettedet ottan bűncselekmény érné, nyilván Te is díjaznád, ha a nyomozók nem három darab vesszőt elemeznének a monitoron, hanem a bűnelkövetőt azonosítanák."

Ezt az érzelmi zsarolás részt legyen szíves tartsa meg magának!
A térfigyelő kamera az ott parkoló autók miatt van ott és leginkább a parkolási rendet figyeli.

Rónaszék 2014.08.05. 15:51:54

Semmilyen érzelmi zsarolás nem volt szándékomban, pusztán egy könnyen érthető példával próbáltam rámutatni arra, amit józan ésszel is ki lehet következtetni.

Mérnök74 2014.08.05. 15:58:10

A Városligetbe tervezett múzeumi negyed kapcsán csak két kérdésem van. Az egyik: szereti-e a Fidesz Budapestet vagy sem? Öt évvel ezelőtt, amikor a fiam megkezdte tanulmányait az egyik pesti egyetemen, döbbentem jártam be Pest belvárosát. Lepusztult épületek, kosz, megkezdett, de elhanyagolt építkezések „szúrták” a szemem. Két hete négy napot szánva a megújult Budapest megismerésére átadott 4-es metró, avatás előtt álló Fradi stadion, megszépült belváros, csodásan felújított Kossuth és Erzsébet tér, Vigadó, átadásra váró Várbazár fogadott. Az első kérdésre válasznak – szerintem –ennyi is megteszi.

A második kérdés: jó-e, ha a Fidesz szereti Pestet? A sajtót böngészve úgy látom: nem mindenkinek. A fanyalgásban kéjes örömet szerzők szinte minden megvalósult beruházásban a hibát keresik. Az csak természetes, hogy az FTC stadionja – mert stadion – balliberális körökben csakis bemocskolandó, mint ahogy az új Puskás stadion és a múzeumi negyed tervei is kiverik náluk a biztosítékot a „hatalmas” költségek miatt. Olyan szívesen elmagyaráznám vidékiként: ezekkel a nemzet fővárosa lesz szebb, aminek hasznát, ha követve is (turizmus bevétel) az egész ország élvezheti. Elmondanám: az „új Puskás” nem csupán egy stadion lesz, hanem egy romhegy helyére kerülő sport, kulturális és szabadidő központ. Mint ahogy a múzeumi negyed sem „csak” múzeumok halmaza, hanem megújuló Városliget, egy olyan célállomás, amit senki nem hagy ki, ha már egyszer Budapestre tévedt. És ezek nélkül egy hagyományaira büszke, de folytonos megújulást kívánó, közel kétmilliós nagyváros a XXI. században nem létezhet. Mert ide turisták milliói érkeznek, akiket ki kell szolgálni, mint ahogy a fővárosban élők is joggal várják el: Budapest ékköve legyen Magyarországnak, olyan város, ami éppen szépsége és komfortossága miatt élhetőbb, mint tíz éve volt.

Mondanám, de kinek mondjam? A távlatokban gondolkodók, a tervezők és építők pontosan értik, miről beszélek. A fanyalgók meg úgyis csak legyintenek. És már annak is örülhetek, ha a következő hozzászólásban csak öt mocskolódó jelzőt illesztenek a Fidesz-bérenc megszólítás után.

flort 2014.08.05. 16:39:34

@Mérnök74: hát, ha mindenképpen pozitívumot akarsz látni, írj a magyar pitypangba (vagy mi a szarba). Aki a fővárosban dolgozik, annak nem ennyire rózsás a helyzet, erről biztosíthatlak.

Ha nem tekintenélek bértollnoknak, felemlegetném, 1. hogy az M4 pl a Demszky-féle tásaság agyszüleménye volt,
2. amit ha egy korábbi kormány nem azzal lett volna elfoglalva, hogy az elődjének minden futó projektjét leállítsa, már évekkel ezelőtt át kellett volna adni
3. olyannyira sikeres lett a nyomvonal, hogy sehonnan sehova sem vezet, merthogy a tervezés és a kivitelezés befejezése közben eltelt röpke idő alatt a város nem fagyott le (pl. Infopark)
4.ezért aztán viszonylag kevesen használják és
5. a szépen kialakított aluljárók, amiket bizonyára elismeréssel csodáltál, konganak az ürességtől, mert szerintem egyetlen üzlethelyiséget sem tudtak el/kiadni.

Ami a múzeumi negyed körüli dolgot illeti, lehet, hogy már írta valaki, de az efféle intézmények Magyarországon vegetálnak. Évi 1-2, sajtóban eladható giga-tárlat ugyanis nem reprezentál egy egész szakmát. Pláne úgy nem, hogy a kiállítások a múzeumok munkájának és alapterületének csak kis részét teszik ki. De ez a politikusokat és a rajongókat nem érdekli (nem is kell szembesülniük a létező világ jelenségeivel), de azért érdemes lenne eltöprengeni mondjuk a jó hírű Természettudományi Múzeum sorsán és jövőjén.

inuitdog 2014.08.05. 16:48:47

Tisztelt Rónaszék!
Bizonyosan szükség van a térfigyelő kamerákra, de az adott helyen a bilincses autók működését szolgálja, melyek elég gyakran járnak arrafelé. Ha feltörnek egy ott parkoló autót adhat hasznos információval is.
Az a kamera amelyik tényleg a közbiztonságot szolgálta a Churchill szobornál volt. Belátta a rét egy részét, a gyalog utat és a szoborra is vigyázott. Ezt a kamerát vagy tönkretették vagy leszerelték de kb. 1,5 éve nincs a helyén. Az oszlop és tápegység ott van de kamera nincs.

Perverz Matyesz 2014.08.05. 17:15:44

@Mérnök74:
"Csodásan" felújított Kossuth tér?
Átadásra váró Várbazár? Ezt nem adták át már áprilisban, mert kész volt? Ja de, de csak 3 napra a kampányfinisre. Remélem októberben is sikerül a választás hétvégéjén átadni egy újabb 3 napra.
Még lehetne persze sorolni, pl. szuper és történelmileg hiteles és extra igényes szobor a Szabadság téren.
És az egyéb haverokkal végrehajtatott beruházások, és a kérdésre, hogy miért a haverok az a válasz, mert ők a haverok, bennük bízok.

Az FTC stadionnal nem az a baj, hogy stadion mi meg ballibsik vagyunk, (egyébként ez nem mocskolódó jelző? kb egyenértékű a fideszbérenccel) hanem, hogy közpénzből épült arra, hogy mérkőzésenként átlag 1500 ember kimenjen, amikor ezt a pénzt lehetett volna akár az oktatásra is fordítani. Vagy neadjisten arra, hogy a maradék 17 db nem 70 éves orvos itthon maradjon.
Persze lehet, hogy én is csak azért nem jártam ki focimeccsre, mert nem volt új a stadion, és nem azért mert a magyar "foci" olyan színvonalú, hogy ha egy tetszőleges játszótérre lemegyek megnézni a 12 éveseket amint leeresztett gumilabdával fociznak, akkor szebb és izgalmasabb játékot látok, ráadásul nem fenyeget a veszély, hogy megvernek, leköpnek, szétszedik az autóm, stb. és mostantól egyből önfenntartó, sőt profitábilis lesz a magyar foci.

Toposz 2014.08.06. 11:42:11

@Perverz Matyesz:
1. Nem tudom miért kellett külön törvény, gyanítom azért mert ez egy új projekt, ami nem volt még benne a korábban elfogadott városfejlesztési koncepcióban.
1.b Ez nyilván csak szarkazmus, hiszen te is tudod jól, hogy a térkő a világon sehol sem számít zöldfelületnek, akkor sem ha zöld színű.
1.c Erről eddig csak annyit mondott Baán hogy a FELESLEGES betonutakat elbontják. Szerintem a többit csak felújítják, nem térkövezik le, és azt gondolom, hogy lesz pár bicikliút is.
2. Elég sok egyeztetés volt, csak erről az ellenzők nem szeretnek nyilatkozni. Civil javaslatra került ki ugyanis ha jól tudom egy központ amit a királydomb alá terveztek, illetve szintén civil javaslatra került más helyre a nemzeti galéria. Egyébként az meg egy védhető álláspont, hogy ha nagy projektek előtt hosszas egyeztetés lenne, akkor sosem készülnének el, lásd a magyarok kompromisszumkészségét. Demszky sem egyeztetett a 4-es metróról senkivel, de azért remélem, hogy ez a mostani terv annál sokkal jobb eredménnyel zárul.
3. Ugyanilyen drága lenne és valószínűleg sokkal kevesebb turista menne oda, mert nem kp-i helyen van. Az meg tényleg igaz, hogy nincs még egy ilyen lehetőség máshol, amikor kultúra, park, állatkert, fürdő egy helyen van. Ezért lényeges nekik is, hogy a PARK is megmaradjon és megújuljon, mert különben ezt az érvet bukhatják.

fehérfarkas 2014.08.06. 18:25:53

@Toposz: "én sem vagyok kormányrajongó, de miért nem lehet egyszer elhinni, hogy betartják, amit mondanak"

Mert pl. Baán László a Garay Klárával készült interjújában nemcsak a Városliget Építészeti Szabályzatával (VÉSZ) ellentéteseket nyilatkozott, hanem még saját magával is. Pl. a Dózsa György utat az egyik mondatában 2x2 sávosra szűkítik le (az VÉSZ-ben nem ez szerepel!!!), a másik mondatában meg már 2x3 sávos, ahol a 3. sáv a buszsáv, mert a buszok fognak egy külön buszsávot kapni.
Csakhogy a Dózsa György út Városliget melletti szakasza jelenleg is 2x3 sávos. Vagyis ez sem nem szűkítés, sem nem szélesítés, hanem meghagyják olyannak mint most, csak a szélső sávot a személygépkocsik elől lezárják, hogy azt csak a buszok használhassák. Amennyiben a 2x3 sávos mondatát gondolja komolyan.
Ha a 2x2 sávosat, akkor meg azt a 2x3 sávos mondata cáfolja + a VÉSZ.
És akkor ez csupán egyetlen egy példa a számos ellentmondás közül, amiket Baán nyilatkozik. Az ilyen embert hogyan és miért lehetne komolyan venni?
Nem ma születtem, hogy simán hülyének nézzenek, és páros lábbal vágjanak át a palánkon.

fehérfarkas 2014.08.06. 18:36:15

@Toposz: "Nem tudom miért kellett külön törvény, gyanítom azért mert ez egy új projekt, ami nem volt még benne a korábban elfogadott városfejlesztési koncepcióban."

Belinkeltem a törvényt, és bizonyos paragrafusokat be is copyztam belőle. Olvasd el légyszi, hogy miről is szól valójában, és ne látatlanul osszad az észt!
Várom az érdemi magyarázatodat arra, hogy egy kormány egy demokráciában, egy jogállamban a törvényeket miért nem tartja be, hanem helyett a törvények betartása alól mentesítő törvényt hoz a saját beruházására.
Ráadásul a Városligettel, a főváros egyik legnagyobb közparkjával kapcsolatban hoz olyan törvényt, hogy a beépítésénél a környezetvédelmi szabályokat nem kell betartania.
Szerinted egy kormány minek hoz ilyen törvényt?
Tán csak nem azért, mert...?

Toposz 2014.08.07. 17:28:35

@fehérfarkas:
Baán a 2x2 sávot az autókra értette, úgy, hogy mindkét oldalon lesz egy buszsáv. Értem én, hogy mindenáron bele kell kötni, de ez szerintem nem volt felfoghatatlan. Demokráciában az emberek által megválasztott kormány hozhat, illetve módosíthat törvényt. Teszik vagy nem tetszik, megkapták azt a felhatalmazást amivel ezt akár így is megtehetik. Valóban nem elegáns, tény. De szerintem ezerszer nagyobb gond volt, amikor 110 helyett 450 milliárd forintért hoztak össze az előzők egy négyes metrót. Igaz, ott csak az átadási dátumot tolta ki Demszky kéthavonta négy hónappal. Érdekes módon akkor nem volt ekkora felháborodás. És mégegyszer, a ligetet nem beépítik, csak felújítják. Új épület csak olyan helyen lesz, ami most se zöld. De nyugodtan lehet élből utálni.

fehérfarkas 2014.08.08. 01:47:16

@Toposz: "Baán a 2x2 sávot az autókra értette, úgy, hogy mindkét oldalon lesz egy buszsáv."

Elolvastad mit írtam?
Mert a Dózsa György út Városliget menti szakasza jelenleg 2x3 sávos.
A 2x2 autósáv + 2x1 buszsáv = 2x3 sáv.
Vagyis semmi másnem történik, mint a szélső sávot busszávvá alakítják, az autók meg 1-1 sávval kevesebben (6 helyett 4 sávban) közelekedhetnek Budapest egyik legforgalmasabb útján úgy, hogy évi 1 millió turistával akarják növelni a forgalmat a Múzeum Negyeddel.
Az amúgy is zsúfolt utat autóforgalmát kevesebb sávra szűkítjük, miközben magát a forgalmat meg növelni akarjuk. Vagy az az évi 1 millióval több turista (akikre Baán állandóan hivatkozik, hogy ennyivel növeli a Múzeum Negyed a turisták számát) mind busszal fog idejönni?
Ez az egyik ellentmondás.
A másik pedig az, hogy mégis hogyan csökken a Dózsa György út, ha ugyanúgy 2x3 sávos marad mint jelenleg? (csak a 2 szélső sávot kizárólag a buszok használhatják majd)

Engem nem érdekel a Demszky gyűlöleted. Lejárt lemez. 4 évvel ezelőtt megbukott. A Városligetet viszont a mostani vezetés akarja tönkretenni, az amelyik 4 éve hatalmon van.

"Új épület csak olyan helyen lesz, ami most se zöld."

És az új épületek pont ugyanakkorák lesznek mint a mostaniak amelyeknek a helyére épülnek, vagy a mostani szervízutak szélessége, és pont azokon lesznek? Bár ez utóbbi esetben, akkor meg a jelenlegi zöld területre kell építeni az új szervízutakat (hiszen az autók maguktól nem tudnak a tervezett mélygarázsokba beteleportálódni).
Hány épület is lesz? És hány jelenleginek a helyére is akarnak építeni?

"És mégegyszer, a ligetet nem beépítik, csak felújítják."

Ha "nem beépítik, csak felújítják", akkor miért építenek 120.300 m2 épületet?
Összahonlításul: a West End City Center 100.000 m2. Ez 20%-kal több mint a WECC.
(attól még, hogy a WestEnd egy összefüggő épülettömben, ez meg több egymástólkülön álló épület, attól még nem lesz kisebb az összbeépített területük)

Hát nálad a "nem beépítik, csak felújítják" azt jelenti, hogy 120.300m2-nyit építenek bele, akkor mit jelenthet nálad az, ha "beépítik"?
süti beállítások módosítása