Városligeti néprajz

2014. szeptember 01. 12:01 - cicc.á

Új elemmel gyarapodik blogunk. Most már nem csak a betűk és a fényképek, hanem a videóanyagok is segítenek eligazodni a városligeti fejlesztés és az új múzeumi negyed, időnként a szakmát háttérbe szorító, politikailag vezérelt háttérvilágában. Ahogy a KPMG-tanulmányt sikerült megszereznünk, továbbra is azon vagyunk, hogy első kézből tájékoztassunk minden lényeges lépésről, döntésről.

Most éppenséggel a legtöbbeket foglalkoztató kérdés nyomába eredtünk.

Mi lesz látható az új múzeumokban?

Szép a nemzetközi pályázat és még szebb, hogy anonim. Az meg a legszebb, hogy még maguk az intézményvezetők, illetőleg az elbírálók sem tudják, hogy melyik terv kinek az elképzelését tükrözi. Pedig mindent megpróbáltunk. Szép szóval és még szebbel is, de – örömteli – kudarcot vallottunk. Örömteli, mert így biztosan nem „csókos a csókosnak”, hanem szakmai alapon lesznek elbírálva a versenyművek. Nem tudtuk meg, hogy van-e magyar pályázó a Néprajzi Múzeum új, városligeti épületére beérkezett 110 pályaműből továbbjuttatott 6 között.

Az, hogy mi nem tudjuk, az rendben van.

De az, hogy még Dr. Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója sem – az még inkább rendben lévőnek tetszik.

Reméltük, azt azért már tudja, hogy milyen koncepció mentén lesznek láthatóak a Néprajzi Múzeum jelenlegi kincsei, mert jelen pillanatban a gyűjtemény alig 1(!) százaléka látható. Mint kiderült egy új múzeumtípust szeretnének megvalósítani, nevezzük ezt társadalmi múzeumnak, amely képes válaszokat adni a jelen aktuális kérdéseire. Az adottságaik közel sem olyan rosszak, mint azt sokan gondolnák. A rendkívül gazdag magyar gyűjtemény mellett van egy közel 60 ezres, a világ minden tájáról származó nemzetközi gyűjteményük. Ez ad lehetőséget arra, hogy a magyar és az egyetemes kultúra értékeit összhangban, egymásra reflektálva mutassák meg – mindannyiunk kíváncsiságára és örömére.

Új sorozatunk első videó-interjúját még az egykori Kúriában vettük fel.

A következő hetekben igyekszünk mind az öt új múzeum kiállítási koncepciójáról ebben a formában is beszámolni. Tartalomhoz új formát találva.

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lizse.blog.hu/api/trackback/id/tr226655063

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rónaszék 2014.09.01. 12:38:23

Azért az elképesztő, hogy egy ekkora méretű gyűjteményen "ülünk" ami raktárban porosodik, nyilván az állagmegóvás sem olcsó és az emberek még csak nem is tudnak róla. A Kúria épülete gyönyörű, de alkalmatlan bármilyen kiállítóhelyiségnek is, egyszerűen nem annak tervezték, bár nyilván könnyebb összeesküvés elméleteket gyártani, mint ezt belátni.

Hashtag 2014.09.01. 13:19:55

minél több minden lesz látható annál jobb. az azért luxus, hogy egy múzeumi gyűjtemény mindössze 1%-át tudják kiállítani. ha ehhez még egy korszerű épület is társul, akkor én boldog leszek.

Tóth.Kati 2014.09.01. 13:45:49

kíváncsivá tett, hogy milyen rejtett kincsek porosodnak a raktárban. itt az ideje, hogy ki legyenek állítva egy olyan épületben, ami alkalmas múzeumnak, ellentétben a mostanival.

KunAndrás 2014.09.01. 14:15:07

ha valóban nem tud senki semmit a pályázatról, akkor esélyes, hogy végre tényleg nem az érdekek fognak dönteni és színvonalas épületekkel gazdagodik budapest.

szélárnyék 2014.09.01. 20:04:13

Ha ilyen gyönyörű bringákat is, mint amilyen a videón látható, rejt még az egyelőre láthatatlan gyűjtemény, biztosan megnézem magamnak az új múzeumot.

Repülő só 2014.09.01. 20:16:15

Tényleg anonim a pályázat, vagy csak a hozzám hasonló földi halandó számára nem publikus?

VeérGyuri 2014.09.01. 20:27:32

az miert jo nekunk hogy nemzetkozi a palyazat es biztosan nem magyar nyertese lesz?nem az volt a koncepcio hogy az osregi ligetet fogjak kvazi rekonstrualni?mennyiben fogja ez erdekelni a kulfoldi nyertes palyazot?

Tetőtér 2014.09.02. 11:58:30

@Repülő só:
Anonim nemzetközi - teljes esélyegyenlőség, nincs lebundázva, a világ legjobbjai is indulnak

@szélárnyék:
Bicaj - most is megnézhető a Néprajziban, de biztos lesz ilyen az újban is

@VeérGyuri: honnan tudod, hogy nem lesz magyar nyertes? Még a zsüri előtt is titkosak a pályázók.
süti beállítások módosítása